Resident Evil: The Darkside Chronicles

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Resident Evil: The Darkside Chronicles
Розробник Японія Capcom
Японія Cavia[en]
Видавець Японія Capcom
Дистриб'ютор Nintendo eShop
Жанр(и) Rail shooter[en]
Light-gun shooter[en]
Платформа  Wii
 PlayStation 3
Дата випуску 17 листопада 2009; 14 років тому (2009-11-17)
Режим гри Однокористувацька гра
Багатокористувацька гра
Творці
Продюсер Масачіка Кавата
Кентаро Ногучі
Режисер(и) Ясухіро Сето
Хіроакі Котаке
Ісао Такахаші
Сценарист(и) Сьотаро Суга[en]
Ясухіро Сето
Харуо Мурата
Композитор(и) Шусаку Учіяма
Такеші Міура
Технічні деталі
Рушій MT Framework[en]
Носій цифрове завантаження[d]
Resident Evil
Попередня гра Resident Evil 5
Наступна гра Resident Evil: The Mercenaries 3D
Офіційний сайт(англ.)

Resident Evil: The Darkside Chronicles (укр. Оселя зла: Хроніки Темної Сторони) — відеогра в жанрі rail[en] light-gun shooter[en] розроблена японськими компаніями Capcom і Cavia[en], та видана першою[1]. Гра була випущена 17 листопада 2009 року для Wii у Північній Америці. Вона є приквелом до Resident Evil 4, події якої відбуваються на два роки пізніше від подій The Darkside Chronicles[2]. У Європі гра вийшла 27 листопада того ж року в комплекті із аксесуаром Wii Zapper[en][3].

Гра розповідає історію двох персонажів, Леона Кеннеді та Джека Краузера, які намагаються розкрити таємниці, що стоять за Т-вірусом, смертельним вірусом, розробленим корпорацією Амбрелла. Гра ведеться від першої особи. Вона також включає в себе кооперативний режим, в який можуть грати одночасно двоє гравців. Після релізу, гра отримала загалом позитивні відгуки.

Сюжет[ред. | ред. код]

Сюжет гри розгортається навколо окремих історій серії[4]. Основний акцент зроблено на переказі подій Resident Evil 2 і Resident Evil Code: Veronica. У розділі про Resident Evil 2 гравець бере під контроль протагоністів Леона С. Кеннеді та Клер Редфілд[1], окрім того, в одному з розділів гравець грає за Шеррі Біркін[5]. У розділі Code: Veronica гравець грає за Клер у команді в'язня острова Рокфорт Стіва Бернсайда, а згодом і її брата Кріса Редфілда.

Сценарії[ред. | ред. код]

Операція «Хав'єр»[ред. | ред. код]

Основний сценарій The Darkside Chronicles зосереджується на Леоні Кеннеді під час його першої місії американським урядовим агентом, події відбуваються через чотири роки після подій Resident Evil 2. Джек Краузер, досвідчений американський спецпризначенець, разом з Кеннеді вирушає до південноамериканського селища на пошуки Хав'єра Ідальґо, колишнього наркобарона, пов'язаного з корпорацією Амбрелла. Вони швидко з'ясовують, що селище переживає спалах вірусу і кишить зомбі та мутованою біоорганічною зброєю. Дует пробивається крізь цих істот і знаходить доньку Хав'єра, Мануелу, яка погоджується провести їх крізь джунглі.

Мануела розповідає, що батько вводив їй вірус T-Вероніка, щоб зцілити її від невиліковної хвороби. Група прибуває до маєтку Хав'єра і бореться з хвилями експериментальної біозброї Хав'єра. Вони зустрічають Хільду, матір Мануели, яка після зараження вірусом T-Вероніка перетворюється на кровожерливого монстра. Кеннеді відправляє Хільду на той світ, але під час битви Краузер серйозно травмує руку. Хав'єр намагається здолати Кеннеді та Краузера, злившись з масивним біомутантом під назвою V-Complex. Мануела, у свою чергу, використовує сили вірусу Т-Вероніка, щоб допомогти Кеннеді та Краузеру перемогти Хав'єра. Вони тікають з місця події на гелікоптері.

Спогади про Втрачене місто[ред. | ред. код]

Цей сценарій переповідає події гри Resident Evil 2 до моменту, коли Леон і Клер знищують мутованого Вільяма Біркіна. Редфілд і Кеннеді щойно прибули до Раккун-Сіті і дізнаються, що місто заполонили зомбі і потвори. Вони приймають рішення піти до поліцейської дільниці, сподіваючись отримати відповіді та виявити причетність компанії Амбрелла до цього лиха. Рідна донька Біркіна, Шеррі, стає його мішенню, і Леон та Клер повинні захистити її від мутації його G-вірусом. І все це в той час, коли їх переслідує могутній Тиран і вони стикаються з таємничими планами Ади Вонґ.

Гра забуття[ред. | ред. код]

Скорочений переказ Resident Evil Code: Veronica, де Клер Редфілд і Стів Бернсайд залишаються разом і намагаються втекти з острова Рокфорт на гідролітаку, водночас борючись із психопатом Альфредом Ешфордом, а згодом і з його сестрою Алексією. Зрештою, Клер і Стів опиняються розділеними, і Кріс приїжджає, щоб допомогти їй знайти його, перш ніж взятися за Алексію. У цій ітерації історії їхній батько Александр Ешфорд вперше з'являється безпосередньо вживу, перш ніж стати монстром, відомим як Носферату.

Падіння Темряви[ред. | ред. код]

Прихований сценарій у грі, який концентрується на Джеку Краузері під час операції «Хав'єр». Краузер висловлює свої думки, допомагаючи Леону Кеннеді прокласти шлях через штаб-квартиру Хав'єра. Після запеклої битви із біозброєю Краузер серйозно травмує руку і змушений покластися на допомогу Кеннеді, щоб вижити. Зрештою вони перемагають Хав'єра, але Краузера визнають фізично нездатним продовжувати військову службу. Захоплений ідеєю, що мутагенні віруси Амбрелли можуть дати необмежену могутність, він покидає уряд США, щоб розшукати Альберта Вескера.

Ігровий процес[ред. | ред. код]

Гравці можуть використовувати Wii Remote для прицілювання та знешкодження ворогів. Можна грати як самому із напарником, яким керує комп'ютер, так і в кооперативі з іншим гравцем. Як і в Resident Evil: The Umbrella Chronicles, гравці володіють пістолетом з безкінечними набоями та іншою вогнепальною зброєю, включаючи дробовик, пістолет-кулемет і магнум. У грі також є елемент «ухиляння», який дозволяє гравцям ухилятися від певних ворожих атак, успішно проходячи QTE. Наприкінці кожного розділу гравці отримують оцінку, яка ґрунтується на кількості вбитих ворогів, знищених об'єктів, завданих ушкоджень, часу виконання завдання та критичних влучень[1].

Ігровий процес також зазнав деяких змін у порівнянні з The Umbrella Chronicles; наприклад, гравцям стало легше здійснювати постріли в голову, а також з'явився екран статусу. Смужки здоров'я гравців тепер розділені, гравці можуть збирати та використовувати зелені трави, щоб відновити свій лічильник здоров'я одним натисканням кнопки. Однак, у кожній главі є лише один лікувальний спрей, і він автоматично використовується, коли лічильник здоров'я гравця досягає нуля, повністю поповнюючи обидва лічильники здоров'я одночасно. Гравці тепер можуть кастомізувати кожну свою зброю, змінюючи потужність, скорострільність, місткість, швидкість та перезаряджання. Гра автоматично підлаштовує складність гри залежно від рівня майстерності гравців[1]. Інші нові функції включають онлайн-таблиці лідерів та систему, що дозволяє розрізняти приціли гравців під час спільної гри.

Розробка[ред. | ред. код]

Рішення про розробку The Darkside Chronicles було прийнято тому, що Кавата вважав це найкращим способом переповісти сценарії, які не могли бути включені в попередню гру. З цією назвою він хотів зробити набагато більший акцент на атмосфері жаху, використовуючи систему камер, яка намагатиметься передати відчуття реальності перебування у грі. Для розробки реалістичного тремтіння камери в хаотичних ситуаціях один з членів команди виїхав у місто на один день, щоб провести тестування рухів за допомогою відеокамери. Іншим важливим аспектом для створення атмосфери гри було забезпечення найкращої графіки, для чого Cavia використала всі свої ресурси. Кавата був дуже задоволений результатом і сказав, що єдине, що дійсно відрізняє візуальну складову від консолей наступного покоління — це відсутність HD-дисплея, також згадавши, що існує багато гарного матеріалу, який можна використати для наступних ігор серії Chronicles, і рішення про їх розробку значною мірою залежатиме від майбутньої співпраці з Cavia.

Оскільки розробка гри розпочалася до створення Degeneration і через різні часові рамки, Кавата виключив зв'язок з цим анімаційним фільмом та Resident Evil 5, хоча натякнув на появу нових персонажів та розвиток родинних зв'язків Біркінсів та Ешфордів.

Сприйняття[ред. | ред. код]

IGN поставили The Darkside Chronicles 8.1 з 10. Видання зробило компліменти графіці, музиці, реграбельності та довготривалості гри, але зазначило, що камера злегка відволікає, а сюжет може заплутати тих, хто не знайомий з франшизою Resident Evil[19]. GameSpot оцінили гру на 6,0 балів з 10. Вони заявили: «Єдине, що лякає в цій грі — це жахлива тремтяча камера»[20].

В Японії гра стала третьою найбільш продаваною грою з результатом у 73 000 проданих копій. У Франції гра розійшлася накладом 16 000 копій під час свого дебюту[21]. У Північній Америці The Darkside Chronicles посіла 151 місце у рейтингу продажів NPD Group за підсумками 2009 року[22].

У листопаді 2009 року Capcom була змушена відстоювати гру від звинувачень з боку Англіканської церкви Великої Британії, яка заявила, що вона героїзує насильство і пропагує окультизм, представник компанії Лео Тан відповів: «Це страшна істерика та істерія, яка залякує людей: Це розпалювання ненависті і типова релігійна істерія. Не можна звинувачувати відеоігри у суспільних хворобах. Це просто абсурд»[23]. Однак сайт totalvideogames.com стверджує, що в інтерв'ю згаданий релігійний діяч заявив, що він ніколи не коментував гру, а весь інцидент був непорозумінням. TVG.com також стверджує, що все це, швидше за все, було піар-ходом[24].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в г Staff, I. G. N. (11 березня 2009). Resident Evil: Darkside Chronicles Detailed. IGN (англ.). Процитовано 27 лютого 2024.
  2. Capcom Announces Ship Date for Resident Evil: The Darkside Chronicles. Capcom News. Процитовано 27 лютого 2024.
  3. Zombies On Other Continents Keep Wii Zapper Alive. Siliconera (амер.). 26 серпня 2009. Процитовано 27 лютого 2024.
  4. The Meaning of "Darkside". Resident Evil Wiki (англ.). Процитовано 27 лютого 2024.
  5. Hatfield, Daemon (19 жовтня 2009). Resident Evil: Darkside Chronicles Update. IGN (англ.). Процитовано 27 лютого 2024.
  6. Review: Resident Evil: The Darkside Chronicles. Metacritic. Архів оригіналу за 26 березня 2010. Процитовано 29 квітня 2010.
  7. Review: Resident Evil: The Darkside Chronicles. 1UP.com. Архів оригіналу за 28 липня 2012. Процитовано 29 квітня 2010.
  8. Anderson, Lark (17 листопада 2009). Resident Evil: The Darkside Chronicles Review. GameSpot.com. Архів оригіналу за 21 листопада 2009. Процитовано 16 грудня 2011.
  9. Craig Harris. Resident Evil: The Darkside Chronicles Review - Wii Review at IGN. Wii.ign.com. Архів оригіналу за 15 листопада 2009. Процитовано 16 грудня 2011.
  10. Aaron, Sean (30 листопада 2009). Resident Evil: The Darkside Chronicles Review (Wii). Nintendo Life. Архів оригіналу за 5 листопада 2021. Процитовано 4 листопада 2021.
  11. Gilbert, Henry (20 листопада 2009). Resident Evil: The Darkside Chronicles review. GamesRadar. Архів оригіналу за 5 листопада 2021. Процитовано 4 листопада 2021.
  12. Marie, Megan (17 листопада 2009). Darkside Chronicles Review: A Fresh And Familiar Zombie-laden Experience. Game Informer. Процитовано 4 листопада 2021.
  13. Holmes, Jonathan (20 листопада 2009). Review: Resident Evil: The Darkside Chronicles. Destructoid. Архів оригіналу за 5 листопада 2021. Процитовано 4 листопада 2021.
  14. Miller, Zachary (29 листопада 2009). Resident Evil: The Darkside Chronicles Review. Nintendo World Report. Архів оригіналу за 5 листопада 2021. Процитовано 4 листопада 2021.
  15. Reed, Kristan (16 листопада 2009). Resident Evil: The Darkside Chronicles. Eurogamer. Архів оригіналу за 5 листопада 2021. Процитовано 4 листопада 2021.
  16. Resident Evil: The Darkside Chronicles - WII - Review. GameZone. 4 травня 2012. Архів оригіналу за 5 листопада 2021. Процитовано 4 листопада 2021.
  17. Neigher, Eric (20 листопада 2009). The Consensus: Resident Evil: The Darkside Chronicles Review. GameSpy. Архів оригіналу за 5 листопада 2021. Процитовано 4 листопада 2021.
  18. Davis, Ryan (20 листопада 2009). Resident Evil: The Darkside Chronicles Review. Giant Bomb. Архів оригіналу за 5 листопада 2021. Процитовано 4 листопада 2021.
  19. Harris, Craig (13 листопада 2009). Resident Evil: The Darkside Chronicles Review. IGN (англ.). Процитовано 27 лютого 2024.
  20. Resident Evil: The Darkside Chronicles Review. GameSpot (амер.). Процитовано 27 лютого 2024.
  21. Gamasutra - Capcom Reveals Weak Zack & Wiki Sales, Talks 'Tough' Wii Market. web.archive.org. 3 березня 2016. Архів оригіналу за 3 березня 2016. Процитовано 28 лютого 2024.{{cite web}}: Обслуговування CS1: bot: Сторінки з посиланнями на джерела, де статус оригінального URL невідомий (посилання)
  22. Gamasutra - News - NPD/Pachter: First-Party Comprised 47% Of Wii Game Revenue In 2009. web.archive.org. 31 січня 2010. Архів оригіналу за 31 січня 2010. Процитовано 28 лютого 2024.{{cite web}}: Обслуговування CS1: bot: Сторінки з посиланнями на джерела, де статус оригінального URL невідомий (посилання)
  23. MCV Editors (24 листопада 2009). Capcom responds to clergy criticism. MCV (англ.). ISSN 1469-4832. Процитовано 28 лютого 2024.
  24. Priests Misrepresented In Resident Evil PR Stunt News. web.archive.org. 20 квітня 2010. Архів оригіналу за 20 квітня 2010. Процитовано 28 лютого 2024.{{cite web}}: Обслуговування CS1: bot: Сторінки з посиланнями на джерела, де статус оригінального URL невідомий (посилання)