Азербайджанський національний костюм

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Азербайджанка в національному костюмі на святі Навруз в Баку

Азербайджанський національний костюм (азерб. Azərbaycan Milli geyimləri) — унікальне і самобутнє вбрання, дуже яскраве, багате візерунками. Кожна деталь у ньому — певний символ. Символом добробуту і щастя для азербайджанців є червоний колір. Саме слово «азер» переводиться з арабської як вогонь[1].

З історії[ред. | ред. код]

Азербайджанський національний костюм — спадщина культури, яка несе в собі відбиток самобутності народу, історія якого багата на злети й падіння. У розвитку культурної спадщини Азербайджану велику роль зіграли перські й тюркські народи. Під час археологічних розкопок на території країни були знайдені речі, які свідчать про те, що одяг тут виготовляли ще три тисячі років до н. е. Знайдені золоті прикраси, бронзові голки, глиняний посуд у формі туфель говорять про високий рівень розвитку культури й ремісництва того часу. У XVII столітті Ажербайджан був одним із провідних центрів по виробництву шовку. На весь світ славилися шовкові хустки із дивовижними візерунками та інші речі[1].

Традиційний жіночий костюм[ред. | ред. код]

До традиційного жіночого костюма кінця ХІХ  — початку ХХ століття входили: верхня й нижня сорочки, жупан, різного роду спідниці (шелте, джют-туман), штани (дарбалаг, джютбалаг), головні убори, чадра[2]. В одязі жінок переважав витончений силует, що більше підкреслює фігуру. Святковий одяг шили зазвичай з шовку й оксамиту, прикрашали складною вишивкою й тасьмою золотого кольору, повсякденний — з льону, шерсті, ситцю.

Верхня сорочка[ред. | ред. код]

Верхня сорочка («вуст кейнек») вільного крою, з рукавами, які біля основи плеча звужені, а донизу розширені. Зазвичай до пахв пришивався шматочок тканини іншого кольору. Сорочка одягається через голову й запинається одним ґудзиком під шиєю, обшивається тасьмою, а внизу пришиваються монети. Поверх сорочки прийнято одягати жупани різних видів.

Кейнек — спідня тунікоподібна сорочка.

Архалук[ред. | ред. код]

Архалук — один із видів жупанів, який одягається поверх сорочки, щільно облягає тіло. Рукави трохи нижче ліктя, стоячий комір, нижня частина має поділ з плісированими складками. Розрізняють повсякденні, з дешевої тканини, з меншою кількістю прикрас, і святкові архалуки. Поверх архалука носять пояс.

Чепкен[ред. | ред. код]

Чепкен — жупан із довгими рукавами, які закінчуються нарукавниками. Часто до нарукавників пришивали ґудзики. Для пошиття чепкенів використовували оксамит, шовк. Молоді дівчата зазвичай зупиняли свій вибір на чепкенах червоного, зеленого або синього кольору. За кольором і стилем одягу можна судити про сімейний стан і вік жінки. Старші і заміжні жінки носять вбрання більш спокійних фасонів і тонів, молоді ж дівчата віддають перевагу яскравому одягу. У деяких регіонах носили леббаде — одяг з рукавами і вирізами під пахвою.

Жіночі головні убори[ред. | ред. код]

Жіночі головні убори — це тюбетейка і шовкові хустки, чадра для перебування в людному місці. Кялагаі — невелика шовкова хустинка, яку пов'язували поверх шапочки.

Взуття[ред. | ред. код]

Башмаг — туфлі з гострими загнутими догори носами, які одягали на шкарпетки з яскравим орнаментом (джораб).

Аксесуари[ред. | ред. код]

У повний комплект входять й аксесуари: пояси, сережки, кільця, нагрудні і головні прикраси, браслети. Арпа — намисто у вигляді довгого ячменю, чутгу — парчевий вузький чохол, у який ховали заплетене волосся.

Чоловічий національний одяг[ред. | ред. код]

Чоловічий національний одяг набагато простіший, ніж жіночий. Традиційний костюм складається з шароварів (штанів), чухи, архалука, а також з верхньої сорочки, яка застібається на петлю. Цей одяг призначений підкреслювати мужність чоловіків, досить вільний, не сковує рухів. Верхній одяг шиють із сукна і кашемірової тканини, а для сорочок використовується виключно сатин або атлас. Сьогодні такий одяг носить старше покоління, а молодь воліє вибирати одяг, що поєднує сучасні тенденції з історією азербайджанського народу.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б національний костюм[недоступне посилання з червня 2019]
  2. Традиційний національний одяг сьогодні. Архів оригіналу за 7 травня 2018. Процитовано 6 травня 2018.

Посилання[ред. | ред. код]