Альбрехт Саксен-Кобургський

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Альбрехт Саксен-Кобургський
нім. Albrecht von Sachsen-Coburg
Народився 24 травня 1648(1648-05-24)
Гота
Помер 6 серпня 1699(1699-08-06) (51 рік)
Кобург
Країна  Священна Римська імперія
Діяльність аристократ, політик
Галузь політика[1], управління[1] і аристократія[1]
Alma mater Тюбінгенський університет
Знання мов німецька і латина[1]
Суспільний стан шляхтич[d][1]
Титул герцог
Посада герцог Саксен-Гота-Альтенбургський (16751680),
герцог Саксен-Кобургський (16801699)
Попередник Ернст I Благочесний, герцог Саксен-Готський
Наступник Йоганн Ернст
Конфесія лютеранство
Рід Веттіни
Батько Ернст I Благочесний
Мати Єлизавета Софія Саксен-Альтенбурзька
Родичі Брати: Йоганн Ернст, Фрідріх, Бернхард, Генріх, Крістіан, Ернст, Йоганн Філіп, Йоганн Ернст;
Сестри: Єлизавета Доротея, Софія, Йоганна, Доротея Марія, Йоганна Єлизавета, Софія Єлизавета
Брати, сестри Dorothea Maria of Saxe-Gotha-Altenburgd, Єлизавета Доротея Саксен-Гота-Альтенбурзька, Christian, Duke of Saxe-Eisenbergd, Бернхард I, Фрідріх I (герцог Саксен-Гота-Альтенбурзький), John Ernest IV, Duke of Saxe-Coburg-Saalfeldd, Ernest, Duke of Saxe-Hildburghausend і Henry, Duke of Saxe-Römhildd
У шлюбі з Марія Єлизавета Брауншвейг-Вольфенбюттельська,
Сюзанна Єлизавета Кемпінська
Діти Ернст Август (1677—1678)
Нагороди
Орден Слона
Орден Слона
Герб
Герб

Герб Веттінів

Альбрехт Саксен-Кобургський (нім. Albrecht von Sachsen-Coburg; 24 травня 1648, Гота — 6 серпня 1699, Кобург) — герцог Саксен-Гота-Альтенбург, а згодом — Саксен-Кобургський.

Біографія[ред. | ред. код]

Альбрехт був сином Саксен-Готського герцога Ернста I і Саксен-Альтенбурзької герцогині Єлизавети Софії.[2] З 1666 року він разом з своїм братом Бернхардом відвідував Тюбінгенський університет, згодом продовжив навчання у Женеві. З братом Генріхом він вирушив у свій тур до Данії, Швеції та Нідерландів.

У 1675 році його батько, Ернст I, помер, Альберт став правителем Саксен-Гота-Альтенбургського герцогства разом зі всіма своїми братами, оскільки ернестинці на той час були проти прімогенітури. Після свого одруження з Марією Єлизаветою він зробив свою резиденцію в Заальфельді і з 1676 року почав там споруджувати замок на місці старого монастиря бенедиктинців.[2]

За бажанням батька справи герцогства вів старший син Фрідріх I. Спроба тримати спільний двір в замку Фріденштайн в Готі виявилася невдалою, і в 1680 році, внаслідок угоди між братами, спадщину було поділено між ними. Альбрехту дісталася частина герцогства з містом Кобург, в яке він переніс свою резиденцію.

В 1689 році герцог Саксен-Кобургський брав участь у завоюванні окупованого французами міста Майнц і фортеці Бонн.[2]

Альбрехт помер в 1699 році, не залишивши спадкоємців. Права на Саксен-Кобург пред'явив його молодший брат Йоганн Ернст, вступивши тим самим в тривалу боротьбу з іншим братом, Саксен-Мейнінгенським герцогом Бернхардом I.

Сім'я[ред. | ред. код]

18 липня 1676 року Альбрехт одружився в Готі з Марією Єлизаветою Брауншвейг-Вольфенбюттельською, дочкою Августа Молодшого і Софії Єлизавети Мекленбург-Гюстровської. У них був один син: Ернст Август (1 вересня 1677–17 серпня 1678).

24 травня 1688 року Альбрехт одружився вдруге в Кобурзі з Сюзанною Єлизаветою, дочкою Миколи Кемпінського, барона Швізіца і Альтенгофена. У 1689 році імператор Леопольд I удостоїв її титулу імперської княгині. Дітей у них не було.

Джерела[ред. | ред. код]

  • August Beck, Albrecht, Herzog von Sachsen-Coburg. In: Allgemeine Deutsche Biographie (ADB). vol I. Duncker & Humblot, Leipzig 1875, p. 318.(нім.)
  • Schematismus für das k.u.k. Heer und für die k.u.k. Kriegsmarine für 1914. Wiedeń: Nadworna i Państwowa Drukarnia, luty 1914.(нім.)

Посилання[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в г д Czech National Authority Database
  2. а б в Digitale Bibliothek - Münchener Digitalisierungszentrum. daten.digitale-sammlungen.de. Архів оригіналу за 24 жовтня 2021. Процитовано 24 жовтня 2021.