Алія Атрід

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Алія Атрід
англ. Alia Atreides
Народилася
Арракіс
Членство Бене Ґессеріт
Рід Дім Атрідів
Батько Лето Атрід
Мати Леді Джессіка
Брати, сестри Пол Атрід і Victor Atreidesd
У шлюбі з Дункан Айдаго

Алія Атрід (англ. Alia Atreides) — персонажка циклу Хроніки Дюни американського письменника Френка Герберта, принцеса та регентка, Свята Алія, Діва Ножа.

Біографія[ред. | ред. код]

Народилася на планеті Арракіс у леді Джесіки та герцога Лето I Атріда, який загинув за 8 місяців до її народження. Сестра Пола Атріда.

Послідовники називали її Свята Алія, культ Махді іменував її Дівою Ножа, а для ордена Бене Ґессерит вона була Огидною. Її мати, леді Джессіка, пережила спайсову агонію під час вагітності, в результаті чого Алія отримала свідомість ще в материнській утробі, віднайшла генетичну пам'ять і народилася Преподобною Матір'ю.

«Ще непороджена, я стала старою», — Леді Алія Атрід.

Під час битви Муад'Діба за владу над Арракісом у віці 3 років вбила барона Владіміра Харконнена гом джаббаром Атрідів.

У 16 років, після відходу Муад'Діба в пустелю, одружилася з гхолу Дунканом Айдаго, стала регенткою, правлячи від імені дітей свого брата. У спробах побачити майбутнє зловживала пряністю, що призвело до одержимості старим бароном Владіміром Харконненом, який був її предком. Тим самим Алія отримала доступ до генетичної пам'яті предків і по чоловічій лінії.

Викинулася з вікна під тиском племінника, Лето II Атріда, під час вінчання Ганіми Атрід і її конкубіна, принца Фарад'на, сина Венсіції Корріно.

Див. також[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

Алія Атрід на Internet Movie Database (англ.)