Алі аль-Карадагі

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Алі аль-Карадагі
араб. علي مُحيي الدين القره داغي
Основні відомості
Народження 1949
Qaradaghd, Сулейманія, Ірак
Країна:  Ірак
 Катар
Альма-матер: Аль-Азгар
Конфесія: іслам
Праці й досягнення
Рід діяльності: політик, викладач університету

Шейх Алі аль-Карадагі (нар. 1949 року в регіоні Карадаг, провінція Сулейманія, Іракський Курдистан, Ірак) — впливовий сунітський вчений, фахівець з шаріату, фікгу, ісламської економіки. Є професором юриспруденції на факультеті шаріату й вивчення ісламу в університеті Катару в Досі, має катарське громадянство[1].

Біографія[ред. | ред. код]

Алі аль-Карадагі є генеральним секретарем заснованого в Дубліні Міжнародного союзу мусульманських вчених (IUMS) (нині штаб-квартира розташовується в Досі, столиці Катару, президент організації — шейх Юсеф Аль-Карадаві). Крім того, він обіймає посаду віцепрезидента Всесвітньої асамблеї зі зближення ісламських мазхабів у місті Тегеран і є членом багатьох інших ісламських організацій, серед яких Міжнародна Ісламська Академія фікгу, Організація ісламського співробітництва, Європейська рада з фетв та досліджень. Він також засновник і президент заснованої 1988 року Ісламської ліги Курдистану, президент опікунської ради в Університеті розвитку людства Сулейманії.

Шейх аль-Карадаг є головою шаріатської наглядової ради Національного банку Катару (QFB) та членом шаріатських наглядових рад інших банків, серед яких Ісламський банк Катару, Ісламський банк Дубая, Ісламський банк Дохи, Ісламська страхова компанія Катару, інвестиційна компанія Перської затоки й Аль-Ахлі Банк.

Почав вивчати шаріат в університеті Багдада, а потім в університеті аль-Азгар в місті Каїр отримав докторський ступінь. Він автор численних праць з ісламської економіки та юриспруденції. Є лауреатом численних нагород і відзнак і членом численних порад, комітетів і спілок[2].


Примітки[ред. | ред. код]

  1. Pr. Dr. Sheikh Ali Al-Qaradaghi. Research Center for Islamic Legislation and Ethics (CILE) (англійська) . 07 травня 2013. Архів оригіналу за 10 серпня 2017. Процитовано 30 травня 2017.
  2. Sheikh Dr. Ali Mohyiddeen Al-Qaradaghi. islamicbanker.com (англ.) . 26 березня 2016. Процитовано 30 травня 2017.

Посилання[ред. | ред. код]

Відео[ред. | ред. код]