Аргаяський національний округ

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Арғаяш милли округы
Аргаяшский национальный округ
Аргаяський національний округ
Башкирська АРСР
1934 Челябінська область
Столиця Аргаяш
Форма правління Національний округ
Історичний період Інтербелум
 - утворення 17 січня 1934
 - скасування 17 листопада 1934
Сьогодні є частиною Росія Росія

Аргаяський національний округ, Аргаяський НО (башк. Арғаяш милли округы, Arƣajaş milli okrugь, рос. Аргаяшский национальный округ) — башкирський національний округ у складі Челябінської області РРФСР, що існував 17 січня — 17 листопада 1934 року.

Адміністративний центр — село Аргаяш.

Історія[ред. | ред. код]

Аргаяський кантон на карті Башкурдистану

Башкирське самоврядування у регіоні було організоване восени 1917 року М.-Г. Курбангалієвим. Зауральська Башкирія, що увійшла за рішенням Башкирської центральної ради 15 листопада 1917 до складу Аргаяського кантону Малої Башкирії, до 17 січня 1934 функціонувала як адміністративно-територіальна одиниця Башкирської АРСР. Аргаяський кантон, що знаходився як анклав всередині величезної Уральської області.

17 січня 1934 ВЦВК ухвалив розділити Уральську область на три області — Свердловську з центром у місті Свердловську (нині Єкатеринбург), Челябінську область з центром у м Челябінську і Обсько-Іртишську область з центром у м Тюмені. Межею між Свердловською і Челябінською областями вважати райони: Нязе-Петровський, Уфалейський, Кам'янський, Троїцький, Камишловський, Талицький, Тугулимський, Ялуторовський, Омутинський, Аромашевський і Вікуловський зі включенням їх до складу Челябінської області. До Челябінської області віднести, крім того, всі інші південні райони колишньої Уральської області, в тому числі Аргаяський кантон Башкирської АРСР, перетворивши його в національний округ Челябінської області[1].

Округ було утворено із заселених переважно башкирами Аргаяського і Кунашацького районів Башкирської АРСР, переданих до складу новоствореної Челябінської області. Постановою Президії ВЦВК від 17 листопада 1934 Аргаяський національний округ було ліквідовано.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Постановление ВЦИК от 17 января 1934 года «О разделении Уральской области». Архів оригіналу за 23 грудня 2014. Процитовано 23 грудня 2014.

Ресурси Інтернету[ред. | ред. код]