Бородата жінка

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Гарнаам Каур[en] у 2015
Енні Джонс, ХІХ ст.
Бородата Жінка де Рібери

Бородата жінка — жінка з помітним волосяним покривом на нижній частині обличчя, що, як правило, є симптомом гірсутизму, який ще називають Синдромом Перевертня. Лише невелика кількість жінок у світі здатна відростити достатньо волосся, щоб мати бороду. В деяких випадках борода є результатом гормонального дисбалансу, вживання анаболічних стероїдів, а також внаслідок рідкісної[1] генетичної хвороби, відомої так гіпертрихоз. В Китаї на мільярд населення зареєстровано лише 30 випадків гіпертрихозу.[1]

Бородаті жінки здавна стигматизуються суспільством. Феномен завжди був об'єктом підвищеної цікавості, легенд, містифікацій і насмішок. Деяким бородатим жінкам вдавалося побудувати успішну кар'єру, виступаючи в цирках, музеях, кунсткамерах.[2] Деякі сучасниці продовжують традицію, як-от Дженіфер Міллер[en] (нар.1961) — американська циркова артистка (жонглерка, ковтальниця вогню), письменниця, професорка Інституту Пратта в Брукліні, Нью-Йорк. Жінки молодшого покоління відходять від ніші циркового мистецтва, як, наприклад, Гарнаам Каур[en] (нар. 1990), англійська медійна персона, післяпологова консультантка, лайф-коуч та мотиваційна спікерка, що живе в Індії.

Найдовша у світі жіноча борода належить Вівіан Віллер. Її довжина сягла 28 см[3] і у 2008 була занесена до Книги рекордів Гіннеса. Однак у 2023 Ерін Ганікатт побила її рекорд, довжина борони сягає 30 см[4] і потрапила до Книги рекордів Гіннеса.

Відомі жінки[ред. | ред. код]

В культурі[ред. | ред. код]

Дженіфер Міллер
  • Фільм Потвори 1932 року в жанрі жахів про життя артистів та артисток мандрівного «цирку потвор» вперше у світовому кінематографі фільмував людей з реальними аномаліями.
  • Картина Хосе де Рібера Бородата Жінка[5].

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Архівована копія. Архів оригіналу за 16 лютого 2016. Процитовано 11 лютого 2016.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  2. Бородаті жінки: від Барбари до Кончіти. Gazeta.ua. 12 травня 2014. Архів оригіналу за 27 лютого 2022. Процитовано 20 лютого 2023.
  3. а б Архівована копія. Архів оригіналу за 16 лютого 2016. Процитовано 11 лютого 2016.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  4. Американка відростила 30-сантиметрову бороду й потрапила до Книги рекордів Гіннеса. ВІДЕО. Українська правда _Життя. Процитовано 23 вересня 2023.
  5. Архівована копія. Архів оригіналу за 4 березня 2016. Процитовано 11 лютого 2016.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)

Посилання[ред. | ред. код]