Бразильський щит

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Бразильський щит
Континент Південна Америка
Орієнтовне розташування (Мезопротерозой) кратонів у Південній Америці та Африці. Показані кратонічні фрагменти Сан-Луїса і Луїса Алвеса (Бразилія), Арекіпа-Антофалла Кратон, Сахара Кратон і деякі дрібні африканські кратони.

Брази́льський щит (порт. Cráton Amazônico) — найбільший виступ докембрійського фундаменту Південноамериканської платформи в межах Бразильського нагір'я[1].

Бразильський щит займає значну частину центральної, північної та східної частини материка. Він простягається від долини р. Амазонка на півночі до р. Парана на півдні. Поділяється на Західно-Бразильський (Центрально-Бразильський) та Східно-Бразильський масиви, які іноді розглядають як самостійні щити. Укладений переважно гранітами і ґнейсами, а також кварцитами, філітами та ін. породами архею і протерозою. Є родовища руд заліза (шт. Мінас-Жерайс та ін.), рідкісних елементів (ніобій, тантал, цирконій та ін.).

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Mantovani, Marta S.M.; de Brito Neves, Benjamin B. (2010). The Paranapanema Lithospheric Block: Its Nature and Role in the Accretion of Gondwana. У Gaucher, Claudio; Sial, Alcides; Haverson, Galen (ред.). Neoproterozoic-Cambrian tectonics, global change and evolution: a focus on south western Gondwana. Elsevier. с. 258. doi:10.1016/S0166-2635(09)01619-3.

Література[ред. | ред. код]