Британська військова місія в Польщі

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Британська військова місія у Польщі (англ. British Military Mission to Poland) — спроба Сполученого Королівства допомогти новонародженій Другій Польській Республіці після того, як вона здобула незалежність у листопаді 1918 року наприкінці Першої світової війни.

Розташовувалася у Варшаві, працювала паралельно з чисельнішою та набагато значущішою французькою військовою місією в Польщі. Командував нею британський генерал Адріан Картон де Віарт, який змінив генерала Луїса Боти. Через дебати в британському уряді щодо його політики відносно нового уряду в Росії місія була недоукомплектована та не була задіяна на повну силу порівняно з французькою.[1]:97-98

29 серпня 1919 місія підтвердила наявність у російської сторони бойових отруйних речовин на фронті ПетергофГатчина. Донесення британців збіглися в часі з виявленням газових снарядів невідомого походження в Янові-Поліському. У Польщі на той час було 300 тис. протигазів, що вважалося достатньою кількістю.

Місію слід відрізняти від міжсоюзницької місії у Польщі — імпровізованого заходу, започаткованого Ллойд Джорджем 21 липня 1920 року у розпал кризи перед Варшавською битвою.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Davies, Norman (1972). White eagle, red star: the Polish-Soviet war, 1919-20;. London: Macdonald and Co. ISBN 0-356-04013-5. OCLC 519797.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Materiały Centralnego Archiwum Wojskowego. (пол.)