Буг (роман)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Буг
Жанр Роман
Автор Ігор Павлюк
Мова українська мова
Опубліковано 2020
Країна  Україна

«Буг» — роман українського письменника Ігоря Павлюка 2020 року видання. Бібліографічний опис книги: Павлюк Ігор. Буг: Роман. — Львів: Світ, 2020. — 328 с. ISBN 978-966-914-237-5.

Сюжет[ред. | ред. код]

У романі відомого українського письменника «Буг» охудожнено реальні події на волинському Поліссі, де народилася УПА і де після Другої світової війни школярі-старшокласники однієї з місцевих шкіл організували Молодіжну організацію націоналістів (МОН), за що були пізніше жорстко, показово покарані КДБ. Роман інкрустований віршами улюбленого поета однієї з головних його героїнь − Андрія Наюка.

«Буг» − про психологію, філософію, ідеологію патріотизму на реальних прикладах. У творі багато романтичного кохання і тілесних утіх, страждання, сакральної жертовності і зради, видінь і фантасмагорій, доброго гумору, гіркої іронії і… передбачень сучасної війни, хоча написаний він ще 2007 р. Вставні новели про Золоту Рибку природно інтегрують роман у екзистенцію світового Всесвітнього Буття у всіх його мікро- та макровимірах, проєкціях та пульсаціях.

У романі автор використав розповіді одного з учасників Молодіжної організації націоналістів, змінивши прізвища героїв і топоніміку.

Нагороди[ред. | ред. код]

Книга «Буг» увійшла до списків:

Посилання[ред. | ред. код]

  1. Визначені лавреати Літературної премії імені Ірини Вільде 2023
  2. Самобутні та незламні: у столиці нагородили лауреатів Мистецької премії «Київ». ФОТО