Валлелунга (траса)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Автодром Валлелунга (італ. Autodromo di Vallelunga) — кільцева гоночна траса за 32 кілометри на північ від Рима. Використовується для проведення автомобільних і мотоциклетних перегонів італійських і міжнародних чемпіонатів.

Назва Autodromo di Vallelunga
Розташування Область Кампаньяно-ді-Рома, Італія
Часовий пояс GMT +1
Географічні координати 42°09′39″ п. ш. 12°22′09″ с. д
Основні події SBK; ELMS; WSC; ISC; ETTC; Ф2; Формула-Рено
Довжина траси 4,085 км.
Повороти 10

Історія[ред. | ред. код]

Траса побудована в 1951 році і спочатку існувала у формі овалу для трекових перегонів. В 1958 році було добудовано петлю в середину овалу яка продовжила трасу до 1 746 метрів. В 1963 році для проведення Гран-Прі Рима поряд з одним із поворотів овалу було побудовано дорожню частину яка продовжила загальну довжину траси до 3 222 метри.

Гран-Прі Риму входило до заліку чемпіонату Європи Формули-2, змагання яких проводилися з 1963 по 1991 роки. Із 1973 року на автодромі проводилися перегони «6 годин Валлелунги», яка з 1973 до 1980 років входила в залік чемпіонату світу спортивних автомобілів (Світовий чемпіонат спортивних автомобілів — World Sporstcar Championship).

У 2006 році між поворотами Cimini і Trincea додали нову петлю, яка дозволила трасі отримати дозвіл від FIA на проведення тестів для автомобілів Формули-1.

Також, з 2001 року тут проводяться перегони на витривалість — «Європейської серії Ле-Ман», а з 2007 року чемпіонат світу з мотоперегонів супербайк — SBK.

Щороку відвідує автодром і туринговий чемпіонат Ferrari Challenge Europe, які змагаються на модифікованих моделях Ferrari 458 Italia.

Перемоги українців на трасі Валлелунга[ред. | ред. код]

На першому Кубку з дрифтінгу, який з 2019 року став невід'ємною частину Ігор з автоспорту Міжнародної автомобільної федерації (англ. FIA Motorsport Games Drifting Cup), і проводився з 1 по 2 листопада, переможцем став Дмитро Іллюк.[1]

Цікаві факти[ред. | ред. код]

• Автомобіль De Tomaso Vallelunga отримав своє ім'я завдяки назві цієї траси.

Галерея[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Australia and Ukraine win first Motorsport Games gold medals. MSN. Sport (англійською). Процитовано 2 листопада 2019. 

Посилання[ред. | ред. код]