Вампір з Брукліна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Вампір з Брукліна
англ. Vampire in Brooklyn
Жанр комедійний фільм жахівd, Вампіри в кінематографі і кінокомедія
Режисер Вес Крейвен
Продюсер Едді Мерфі
Сценарист Чарлі Мерфі
У головних
ролях
Анджела Басет, Allen Payned, Kadeem Hardisond, Джон Візерспунd, Zakes Mokaed, Джоанна Кессіді, Едді Мерфі, Хсу Гарсіаd, Мітч Піледжі, В. Ерл Бравнd[1], Венді Робі[1] і Jerry Halld[1]
Оператор Mark Irwind
Композитор Джон Пітер Робінсонd
Кінокомпанія Paramount Pictures
Дистриб'ютор Paramount Pictures
Тривалість 98 хв.
Мова англійська
Країна  США
Рік 1995
IMDb ID 0114825

«Вампір з Брукліна»[2] (англ. Vampire In Brooklyn) — комедійний фільм жахів Веса Крейвена за участю Едді Мерфі, знятий у 1995 році.

Фільм вийшов у Сполучених Штатах 27 жовтня 1995 року та не зміг виправдати покладені на нього очікування студії в прокаті.

Картина отримала негативні відгуки, і була розцінена деякими критиками як один із найслабших фільмів Мерфі. Проте фільм став культовим серед шанувальників, які високо оцінили хімію між Мерфі і Анджелою Бассетт, гумор (особливо від Кадіма Гардісона і Джона Візерспуна) і режисерську роботу Веса Крейвена[3][4].

Сюжет[ред. | ред. код]

Рід вампірів згасає. Останній із них, Максиміліан (Едді Мерфі), що довгий час мешкав на одному з островів Карибського моря, прибуває на судні в Нью-Йорк, де сподівається знайти жінку, яка народилася від зв'язку смертної матері з іншим вампіром. З екіпажом судна він обходиться, як колись Дракула — з командою «Деметри», тобто протягом подорожі поїдає матросів одного за іншим. Некероване судно викликає настороженість у гавані Нью-Йорка, а картина бійні на кораблі сповнює жахом працівників доку. Волею випадку розслідувати справу про вбивства на борту доручають детективу Риті Ведер (Анджела Бассетт), яка й з'явилася на світ унаслідок зв'язку вампіра зі смертною жінкою.

Привабливий і цинічний Максиміліан намагається завоювати серце красуні, проте в неї так само закоханий її напарник — детектив Джастіс (Аллен Пейн). Для досягнення своєї мети Максиміліан створює собі помічника-упиря з місцевого телепня Джуліуса (Кадім Гардісон), який, утім, часто тільки заважає босові. Зрештою Максиміліану вдається зачарувати Риту і змусити вимовити «так», після чого він намагається звільнити її вампірів потенціал. Однак дівчину жахає необхідність убивати людей заради власного прожитку, отже вона вперто відмовляється зробити останній крок — спробувати людську кров.

Тим часом Джастіс з'ясовує від карибського мага доктора Зейко (Зейкс Мокае), що Риту ще можна повернути у світ людей — для цього лише треба вбити Максиміліана. Однак поліцейський виявився нездатним поцілити в серце вампіра дерев'яним кілком. У цей момент Рита робить свій вибір, в результаті Максиміліан гине саме від її руки.

Джуліус поступово розкладається — у нього випадає око, відвалюються вухо, кисть, потім вся рука. Однак після загибелі боса в упиря залишається хазяйський лімузин. Там Джуліус знаходить перстень Максиміліана, надівши який, остаточно перетворюється. Тепер у Брукліні є новий вампір…

Акторський склад[ред. | ред. код]

  • Едді Мерфі — Максимілліан / проповідник Пол / Гвідо
  • Анджела Бассетт — детектив Рита Ведер
  • Аллен Пейн[en] — детектив Джастіс
  • Кадім Гардісон[en] — Джуліус Джонс
  • Джон Візерспун — Сайлес Грін, дядько Джуліуса
  • Зейкс Мокае — доктор Зейко
  • Джоанна Кессіді — капітан Дьюї
  • Сімба Халі — Ніккі, сусідка Ріти по кімнаті
  • Мессіра Фрімен — Єва, дівчина Джуліуса
  • Келлі Сіннант — поліційний фотограф
  • Хсу Гарсіа — Ентоні
  • Мітч Піледжі — Тоні
  • В. (Вільям) Ерл Браун — громила
  • Венді Робі — фанатичка в поліційній дільниці

Виробництво[ред. | ред. код]

Виконавиця трюків Соня Девіс загинула, спробувавши виконати падіння з висоти в 13 метрів[5].

За словами Чарлі Мерфі, фільм спочатку повинен був стати фільмом жахів без комедійного елементу, але Вес Крейвен привніс нове бачення[6].

Едді Мерфі про фільм: «Я завжди хотів зіграти лиходія у фільмі. Я люблю фільми жахів і був великим шанувальником Веса Крейвена. Цей фільм починався як щось маленьке, це був фільм, який моя компанія тільки збиралася зняти, і сценарій склався настільки добре, що я подумав, що це буде кумедна роль, тому що я повинен був зробити щось страшне і смішне одночасно, тому що вампір може перетворитися на інших людей — я стаю смішним, коли я проповідник, і я стаю смішним, коли я італієць. І вампір досить прямолінійний, і навколо мене відбуваються всі ці кумедні речі. Я відчував, що це була унікальна робота»[7].

Знімання тривало 55 днів, три з яких були проведені в Нью-Йорку, а решта — в Лос-Анджелесі.

Сприйняття[ред. | ред. код]

Картина була випущена в сезон Хелловіна. Попри це, фільм отримав переважно негативні відгуки.

На сайті Rotten Tomatoes фільм має рейтинг схвалення в 12 % на основі 34 рецензій критиків. Критичний консенсус сайту: «Ні страшно, ні дуже смішно, ця хибна картина ніколи не виправдає себе»[8].

На сайті Metacritic картина на підставі 17 відгуків отримала 27 балів зі 100[9].

Роджер Еберт дав фільму 1 зірку з 4, зазначивши, що «фільм дивитися неприємно. Він темніше, ніж „Сім“, але без ідеї, і моє загальне враження про це: люди, що кричать у тіні. Називати це комедією — ознака оптимізму; називати його поверненням для Мерфі — ознака сліпої віри»[10].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в ČSFD — 2001.
  2. «Вампір з Брукліна» — переклад назви фільму в озвученні «Так Треба Продакшн» на замовлення ICTV
  3. Thompson, Desire; Thompson, Desire (12 квітня 2017). A True Hollywood Story: 7 Of The Best Charlie Murphy Moments. VIBE.com (амер.). Архів оригіналу за 16 жовтня 2021. Процитовано 16 жовтня 2021.
  4. 17 thoughts we had while watching Vampire in Brooklyn | SYFY WIRE. web.archive.org. 26 жовтня 2018. Архів оригіналу за 26 жовтня 2018. Процитовано 16 жовтня 2021.
  5. Facebook; Twitter; options, Show more sharing; Facebook; Twitter; LinkedIn; Email; URLCopied!, Copy Link; Print (12 лютого 1995). Stuntwoman's Family Sues Over Fatal 42-Foot Fall on Set : Courts: Mother seeks $10 million, saying studio did not provide proper safety equipment. Defendants have made no comment. Los Angeles Times (амер.). Архів оригіналу за 1 квітня 2018. Процитовано 16 жовтня 2021.
  6. HUNTER, KAREN. EDDIE'S BLOOD BROTHERS 'VAMPIRE IN BROOKLYN' IS THE BRAINCHILD OF THREE OF MURPHY'S RELATIVES. nydailynews.com. Архів оригіналу за 16 жовтня 2021. Процитовано 16 жовтня 2021.
  7. Eddie Murphy talks to Joe Leydon about "Vampire in Brooklyn" (укр.), архів оригіналу за 16 жовтня 2021, процитовано 16 жовтня 2021
  8. Vampire in Brooklyn (англ.), архів оригіналу за 20 жовтня 2021, процитовано 16 жовтня 2021
  9. Vampire in Brooklyn, архів оригіналу за 16 жовтня 2021, процитовано 16 жовтня 2021
  10. Ebert, Roger. Vampire In Brooklyn movie review (1995) | Roger Ebert. https://www.rogerebert.com/ (англ.). Архів оригіналу за 16 жовтня 2021. Процитовано 16 жовтня 2021.