Войтєх Дик

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Войтєх Дик
Vojtěch Dyk
Зображення
Зображення
Основна інформація
Дата народження 23 липня 1985
Місце народження Прага
Громадянство Чехія Чехія
Професія співак, автор пісень, актор
Освіта Празька академія виконавських мистецтв
Нагороди
Батько Radko Pytlíkd
Мати Věra Dykovád[1]
Автограф
vojtechdyktour.cz
CMNS: Файли у Вікісховищі

Войтєх Дик (23 липня 1985, Прага) ― чеський співак, автор пісень і актор. Виконує пісні чеською та англійською мовами.

Музична кар'єра[ред. | ред. код]

Розпочав свою кар'єру в юному віці з хору хлопців "Pueri gaudente", якому присвятив майже десять років з 1992. У 1997 відбулася вистава "Меса" Леонарда Бернстайна разом з Брненською філармонією, хором Брненської філармонії, солістами, та джазом-бендом в якій взяв участь Войтєх Дик. Ця сольна партія стала одним з перших його співочих успіхів. Його талант помітила режисер Радка Тесаркова, яка підготувала п’єсу Юрковича «Про святу Дороту» і дала йому головну роль хлопчика з хору. Завдяки цій ролі він потрапив до дитячого театрального ансамблю Ty-já-tr, а з 1999 почав набувати свій перший досвід у лавах аматорського театру "Радар" . Майже чотири роки роботи в цьому театральному колективі згодом сильно вплинули на нього у виборі подальшої освіти. Хоча він спочатку хотів вивчати норвезьку та французьку на факультеті мистецтв Карлового університету в Празі, але зупинив свій вибір на театральному факультеті.

2008 рік був також знаменним для його особистого зростання у галузі кіно. Зокрема, серіали Аеропорт та Дуже тендітні стосунки викликали до нього інтерес із боку ЗМІ, який потім він посилив, прийшовши до майже невідомої тоді музичної групи Nightwork . Він також зіграв у кількох чеських казках, наприклад, у фільмі "Три життя" "режисера Іржі Страха. Войтєх також знявся у кримінальній трилогії цього ж режисера Хитрість диявола в 2009, в якій він виконав роль музиканта Даніеля Ферінчака.

У 2009 він почав співпрацювати з Міхалом Хорачком у проекті Kudykam . Цей проект був представлений на сцені Празької державної опери з музикою Петра Хапки. Лібрето написане за мотивами однойменної книги - віршованої п’єси про людську душу та пошук життєвого шляху, що супроводжується роздумами головного героя - мандрівника на ім’я Кудикам.

Після несподіваного успіху з групою Nightwork його ім’я набуває слави. З самого початку його співоча кар'єра була дещо дискредитована жанром, на якому гурт побудував свій образ. Тим не менш, навіть як фронтмен групи і як один з небагатьох музикантів, що не мав сольної кар'єри, він зумів зарекомендувати себе в музичних опитуваннях та як сольний співак і виграв кілька незалежних нагород.

Однак він не забув і про кіно. 2010 знімається в телевізійному фільмі " Ритм на підборах ", знятому Андреа Седлачковою за мотивами книги Йозефа Шкворецького під назвою Malá pražská Matahár , зіграв персонажа молодого саксофоніста. Він також став відомий публіці завдяки фільму Жінки в спокусі, в якому він зобразив молодого авантюриста. Разом зі своєю групою Nightwork він заспівав пісню Сонце в душі в цій комедії, яка потім з'явилася в їх другому випущеному альбомі. У 2013 році він зіграв Войту у фільмі Відродження. Його навантаження йшло паралельно зі зростаючою популярністю, тому в серпні 2015 він покинув музичну формацію T.O.P. Dream Company, учасником якої він був кілька років, щоб повністю присвятити себе гурту Nightwork. Тим не менш, у тому ж році він розпочав концертне турне з оркестром Брно B-Side Band під час туру під назвою Tribute to Masters, на якому він виступав як гість.

У січні 2012 він залишив співпрацю з Національним театром з особистих причин і значно зменшив свою участь в інших проектах.

У березні 2018 була опублікована аудіокнига під заголовком Медовий місяць Джилі , з якою він виступав разом зі своєю дружиною Тетяною Диковою.

Нагороди[ред. | ред. код]

  • 2010 Нагороди TýTý, 2 місце у категорії співак
  • 2011 Óčka Music Awards, співак року
  • 2012 Нагорода Anděl, 1-е місце в категорії співак року за альбом Live at La Fabrika (B-Side Band)

Примітки[ред. | ред. код]

Джерела і посилання[ред. | ред. код]