Вінстон Сміт

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Вінстон Сміт
Winston Smith
Творець: Джордж Оруелл
Твори: «1984»
Стать: чоловічої
Національність: англієць
Місце проживання: Лондон[1]
Вік: 39 років
Дата народження: 1944 або 1945 (точна дата невідома)
Родина: батьків втратив у ранньому дитинстві
дружина — Кетрін
Діти: немає
Рід занять: автор щоденника, державний службовець, records manager, архівіст, революціонер
Роль виконує: Едмонд О'Браєн (1956)
Джон Герт (1984)

Вінстон Сміт (англ. Winston Smith) — головний герой роману Джорджа Оруелла «1984», 39-річний чоловік.

Біографія[ред. | ред. код]

Народився в Лондоні в 1944 або 1945 — точну дату встановити неможливо. Його дитинство припало на 1950-ті роки, коли внаслідок ядерної війни і революції, яка відбулась після неї, до влади у Великій Британії прийшла партія АНГСОЦу. Батько Вінстона зник на початку 1950-х років, незабаром після початку масових репресій, мати зникла через кілька років. Вінстон не може впевнено сказати про те, що сталося з його батьками — або вони були розпорошені, або засуджені до тривалого ув'язнення в концтаборі. З молодих років працює в міністерстві правди, у відділі документації: в його обов'язки входить внесення змін до документів, які містять факти, що суперечать партійній пропаганді. Зовні він робить вигляд, що є прихильником партійних ідей, тоді як у душі глибоко їх ненавидить. Проте Вінстон усвідомлює, що бунт проти партії приречений на поразку. Протягом усього роману одягнений в уніформу члена Зовнішньої партії.

Стосунки з іншими персонажами[ред. | ред. код]

Джулія[ред. | ред. код]

Докладніше: Джулія («1984»)

Спочатку ця дівчина (Вінстон довго не знав її імені, в першій частині твору Оруелл називає її «темноволоса жінка») викликає у Сміта ненависть, змішану з сексуальним бажанням. Він вважає її «добрепоміркованою», дівчиною, що свято вірить у догми партії; до того ж вона часто стежить за ним, і Вінстону здається, що вона — агент поліції думок.

Незабаром Джулія зізнається йому в любові. Спочатку Вінстон сприймає їх любовні стосунки лише як бунт проти партійних догм, але потім у нього з'являються і справжні почуття до цієї дівчини. Його не лякає, а навіть приваблює те, що до нього у Джулії було безліч коханців серед партійців. Вони розуміють, що їхні стосунки можуть завершитися або арештом, або самогубством, але весь час відтягують зведення рахунків з життям.

Після арешту та тортур у міністерстві любові Вінстон та Джулія зрікаються один одного.

О'Браєн[ред. | ред. код]

Докладніше: О'Браєн («1984»)

О'Браєн викликає симпатію у Вінстона, і він вирішує, що йому можна довіряти. У своєму щоденнику Вінстон пише, що цей щоденник ведеться для О'Браєна та лише він зможе допомогти йому в боротьбі з диктатурою АНГСОЦу. О'Браєн спочатку представляється Вінстону та Джулії як представник таємної організації, яка протистоїть АНГСОЦу та очолюваної Емануїлом Голдштайном. Але незабаром з'ясовується, що він — агент поліції думок. Однак, навіть після свого арешту Вінстон зберігає деяку частину своєї поваги до О'Браєна, хоча саме О‘Браєн і стає головним катом Вінстона у Міністерстві Любові та саме О‘Браєн знищує усю людяність Вінстона.

Цікаві факти[ред. | ред. код]

  • Вінстон отримав своє ім'я на честь лідера англійської партії консерваторів, яка була ворожа політичними поглядами Оруелла[2].
  • Едмонд О'Брайєн, актор, виконувач роль Вінстона у фільмі «1984» (1956 рік) — однофамілець одного з героїв роману, О'Браєна. У зв'язку з цим О'Браєн у фільмі носить інше прізвище — О'Коннор.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]