Газель-дама

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Газель-дама
Gazella dama mhorr
Gazella dama mhorr
Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Ссавці (Mammalia)
Інфраклас: Плацентарні (Placentalia)
Ряд: Парнокопитні (Artiodactyla)
Підряд: Жуйні
Родина: Бикові (Bovidae)
Підродина: Антилопові (Antilopinae)
Рід: Nanger
Вид: Газель-дама
Gazella dama
(Pallas, 1766)
Ареал розповсюдження
Ареал розповсюдження
Підвиди
  • G. dama dama[2]
  • G. dama mhorr
  • G. dama ruficollis
Синоніми
*Nanger dama
Посилання
Вікісховище: Category: Gazella dama
Віківиди: Gazella dama
EOL: 129508
ITIS: 625091
МСОП: 8968
NCBI: 67940

Газе́ль-дама, або газе́ль саха́рська (Gazella dama також Nanger dama) — вид парнокопитних ссавців родини бикових (Bovidae). Найпопулярніші і найрізноманітніші вони в Африці (від назви найбільшої Африканської пустелі і пішло друге найменування виду), але історична батьківщина газелі-дами, все-таки, Передня Азія.

Ареал[ред. | ред. код]

Газель-дама населяє савани, степи, сухі і світлі ліси і навіть пустелі Центральної, Передньої і Середньої Азії, а також Африки.

Опис[ред. | ред. код]

Газель-дама — витончена, довгонога і легка антилопа з граційно піднятою головою, увінчаною чорними ліроподібними рогами, досить тонкими і довгими (35 см у самців і близько 20 см у самиць) з поперечними кільцеподібними потовщеннями. Але крихкість газелі-дами оманлива. Ці витривалі і сильні тварини легко долають величезні відстані і складні умови життя в пустелях і напівпустелях.

Газель-дама у холці заввишки до 120 см, довжина її тіла складає в середньому 165 см (хвіст невеликий — 25-35 см). Вага дорослої тварини близько 80 кг.

Основне забарвлення сірувато-пісочне або коричневе, боки світліші, а ноги, черево і цятка на горлі білого кольору. На голові, так званий лицьовий візерунок, що складається з переважаючого білого кольору і коричнюватих, як темних, так і світлих смуг.

Живлення[ред. | ред. код]

Газель-дама вегетаріанка. Її улюблені місця харчування — чагарникова савана і відкритий низькотравний степ, де виростають різноманітні трави родини злакових. Але раціон газелі-дами тільки злаками не обмежується. Листя, трав'янисті рослини і молоді пагони чагарників входять в щоденне меню цієї антилопи.

Розмноження[ред. | ред. код]

Статева зрілість у газелі-дами настає до 2 років. Період спарювання — з листопада по січень, але в тропічних широтах чіткого періоду гону немає, і іноді самиця може вже через 4-5 місяців після народження дитинчати, знову почати виношувати. Вагітність триває 5,5 місяців. Хоча частіше самиця газелі-дами приносить одне дитинча на рік, багатоплідні вагітності (2-3 і вкрай рідко 4 дитинчати) теж бувають. Дитинча живиться материнським молоком до 5 місяців, а далі переходить на підніжний корм і веде самостійне життя.

Соціальна поведінка[ред. | ред. код]

Територія статевозрілого самця в діаметрі не перевищує 300 метрів. У період спарювання він ревно охороняє свою територію і гарем з 7-8 самиць, але в інший час газелі-дами пасуться невеликими групами, як правило, самки і самці окремо. Тільки в посушливі періоди газелі збираються у великі стада, що налічують сотні голів.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Newby, J., Wacher, T., Lamarque, F., Cuzin, F. & de Smet, K. (2008) Gazella dama: інформація на сайті МСОП (англ.) 11 May 2006 Database entry includes justification for why this species is critically endangered
  2. Nanger dama[недоступне посилання], MSW3