Гвардійський батальйон РОА

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Гвардійський батальйон РОА (рос. Гвардейский батальон РОА) — добровольчий підрозділ РОА періоду Другої світової війни.

Історія[ред. | ред. код]

Після створення РОА вирішили створити перший бойовий підрозділ на основі 1-ї російської національної бригади СС «Дружина», для чого генерал Власов отримав дозвіл керівництва СД. Командир бригади підполковник В. Гіль виступав за просту зміну назви підрозділу, а представники Власова за її розформування та індивідуальний вступ бійців до нового підрозділу, оскільки кадровий склад підрозділу їх не задовільняв. Зрештою з бригади до РОА передали навчальний батальйон і відділ пропаганди. На їхній основі сформували Гвардійський батальйон РОА, як основу майбутньої Гвардійської бригади піхоти.

Формування підрозділу розпочали у травні 1943 у Вроцлаві, згодом близько 650 бійців перевезли до села Стремутка[1] неподалік Пскова. Командував батальйоном полковник С.І. Іванов, його заступником став І.К. Сахаров[2], начальником штабу полковник К. Кроміаді[3]. Від Власова був присутній Г. Н. Жиленков[4]. За літній період батальйон тричі брав участь у операціях проти загонів партизан.

Для відзначення 2-ї річниці початку війни СРСР І Третього Рейху батальйон провів 22 червня 1943 парад у Пскові під російським триколором [5][6] за підтримки Псковської православної місії[7]. У серпні членів командування Іванова і Кроміаді відкликали до Берліна і новим командиром став капітан Григорій Ламсдорф[8]. У листопаді 1943 після дезертирства 150 бійців до партизан батальйон роззброїли і розформували. Більшу частину складу перевели до Східної Пруссії, де формували підрозділ ВПС КОНР.

Посилання[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]