Геморагічні діатези

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Геморагічні діатези
Спеціальність гематологія
Класифікація та зовнішні ресурси
МКХ-10 D69.9
DiseasesDB 1442
MeSH D006474

Геморагічні діатези - стани, які супроводжуються підвищеною кровоточивістю.

Нормальне згортання крові можливе лише при незмінених судинах, достатній кількості функціонально повноцінних тромбоцитів, певній сукупності у крові факторів згортаючої та протизгортаючої систем. У зв'язку з цим первинні геморагічні діатези можна поділити на три групи.

Усі геморагічні діатези за етіологією та патогенезом поділяються на первинні (ідіопатичні) та вторинні (симптоматичні).

Етіологія[ред. | ред. код]

Тромбоцитопенія виникає внаслідок порушення утворення мегакаріоцитів і тромбоцитів у кістковому мозку, підвищеного витрачання і розпаду їх у крові, функціональної неповноцінності тромбоцитів, руйнування їх антитілами, при різних інфекціях, інтоксикаціях, зокрема мікотоксикозах.

Патогенез[ред. | ред. код]

Дефіцит тромбоцитів супроводжується порушенням прилипання до пошкодженої поверхні й склеювання між собою кров'яних пластинок, що знаходяться в основі утворення тромбу, і забезпечує припинення кровотечі. Не відбувається своєчасного вивільнення речовин, які беруть участь у зсіданні крові й викликають спазм пошкоджених судин. Порушення зсідання крові та збільшення проникності судин призводять до крововиливів.

Клінічні прояви[ред. | ред. код]

  • Підвищена кровоточивість, схільність до повторних кровотеч і крововиливів, самовільних або після незначних травм. Поява синців, петехій, кровотеч (носових, маткових, легеневих та ін.).
  • Гарячка, зниження маси тіла, слабкість
  • Сімейний характер кровоточивості - характерний симптом при тромбоцитопеніях. Шкірні висипи після грипу або інфекції вказують на можливість імунної форми тромбоцитопенічної пурпури.
  • Анемічний синдром: блідість шкіри і слизових оболонок. При аускультації серця - систолічний шум над усіма точками. Ураження суглобів, набряки, біль, гемартрози (гемофілія, геморагічний васкуліт).
  • Ураження внутрішнії органів: нирковий та абдомінальний синдроми (макрогематурії, мелена).
Типи кровоточивості Особливості При якому захворюванні характерні
Гематомний Масивні глибокі крововиливи через декілька днів після макротравми Гемофілії
Петехіально-плямистий (синцевий): Поверхневі крововиливи в шкіру і слизові Тромбоцитопенічна пурпура, тромбоастенія Глянцмана, інші тромбоцитопатії
Змішаний синцево-гематомний Петехії Хвороба Віллебранда, гемофілія А та ін.
Васкулітно-пурпурний Симетричний ескудативно-геморагічний висип, свербіж шкіри Геморагічний васкуліт
Ангіоматозний Гемангіоектазії Телеангіоектазії Рандю-Ослера

Джерела[ред. | ред. код]

  • Довідник фельдшера/під ред. А. Н. Шабанова. — 4-е вид., стереотип. — М.: Медицина, 1984.
  • Геморагічні діатези_с.328 — Внутрішні хвороби. Диференціальний діагноз і лікування хворих/Є. О. Воробьов та ін. — Полтава: Дивосвіт, 2004.