Герб Борисполя

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Герб Борисполя
Деталі
Носій м. Бориспіль
Затверджений 24 лютого 2005
Щит французький

Герб Бори́споля — офіційний символ міста Бориспіль Київської області, затверджений 24 лютого 2005 рішенням Бориспільської міської ради.

Опис[ред. | ред. код]

Герб являє собою стилізований щит у вигляді старовинного пергаменту з датою 1015 у нижній частині — рік першої літописної згадки про місцевість у «Повісті минулих літ». Колір щита — малиновий, вказує на козацьку добу міста, яка суттєво вплинула на соціальний стан його мешканців, особливо за часів кріпацтва.

На гербі зображено частину міського муру з брамою. У верхній частині розташовані бійниці — як символ оборонного значення муру. Нижня частина обрамлена ковилою, що характерним орнаментом обплутав княжий і є символом княжої доби, за якої виникло місто.

Значення символіки[ред. | ред. код]

Неоголений меч — символом зброї, що може використовуватися лише для оборони. Хлібне колосся вказує на землеробство — основне заняття місцевих жителів. Літак на тлі міської брами у жовто-блакитних кольорах — символ повітряних воріт держави.

На гербі є зображення храму — символу духовного відродження та належності більшості жителів міста до православного християнства. Контури міського муру щита обрамлені золотом — символом достатку.

Див. також[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]