Герб Броварського району

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Герб Броварського району
Деталі
Носій Броварський район
Затверджений 20 жовтня 1998
Щит іспанський

Герб Брова́рського райо́ну — офіційний символ Броварського району Київської області, затверджений сесією Броварської районної ради XXIII скликання 20 жовтня 1998 року.

Художник — М. Юхта, консультант від УГТ — О. Кохан.

Опис[ред. | ред. код]

Основою герба є великий щит, що має класичну форму з заокругленою нижньою частиною, блакитного кольору з двома срібними боковими вертикальними хвилястими лініями.

На нижньому полі розміщене зображення золотого коня. Кінь стоїть з піднятим лівим переднім та правим заднім копитами на фоні відкритої золотої брами та срібної брами з трьома золотими вежами, що є художнім втіленням ідеї «Золотого ключа».

Щит обрамлений золотим вінком (картушем), у складі якого листя хвойних та листяних порід дерев. Картуш увінчаний квіткою калини.

Значення символіки[ред. | ред. код]

Бровари — це східні ворота Києва, до яких в усі часи сходились дороги, — звідси ідея срібної фортеці зі золотими ворітьми.

Зображення золотого коня пов'язане з народними легендами про град Крем, на ворітницях брами якого був зображений вершник. Побутує також переказ про хлопця-семилітка, який першим приручив дикого коня.

Срібні хвилясті смуги символізують річки Десну та Трубіж, між якими сформувалася територія району.

Квітка калини символізує Київську область, до складу якої входить Броварщина, і Україну, а вінок із гілок сосни, дуба та берези розповідає про найхарактернішу для району рослинність.

Див. також[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]