Геродіан

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Геродіан
дав.-гр. Ἡρωδιανός
лат. Herodianus
Народився 170
Римська імперія
Помер 250
Країна Стародавній Рим
Діяльність історик, письменник
Знання мов давньогрецька[1]
Magnum opus History of the Empire from the Death of Marcusd

Геродіан (приб. 170–240) — давньогрецький історик часів Римської імперії. Працював в часи імператорів з династії Северів та солдатських імператорів.

Життєпис[ред. | ред. код]

Не має чітких та вірних відомостей ні щодо місця його народження, ні смерті, ні родини. Йомвірно він народився або в Олександрії Єгипетський, або в якомусь невеличкому сирійському місті. Напевне був сином дрібного чиновника з римської адміністрації. Його соціальний статус не відомий. Геродіан став відомим завдяки своїй історичній праці «Історія Риму від Марка Аврелія» з 8 книг. Тут дається опис подій після 180 року й закінчується правління імператора Гордіана III (238 рік). Написана ця праця грецькою мовою, живою, цікавою, з багатьма подробицями. Втім вони не завжди вірні. Завдяки Геродіан історики дізналися, зокрема, про аттичну нумерацію та систему зчислення. Доволі часто праця Геродіана перекладалася у XVI–XVIII століттях.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Whittaker, C.R.. Herodian: History of the Empire, Volume I, Books 1-4 (Loeb Classical Library No. 455). London: Loeb Classical Library, 1970.
  1. CONOR.Sl