Гузін Петро Адамович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Гузін Петро Адамович
Народився 1901
Макіївка, Таганрозький округ, Область Війська Донського, Російська імперія
Помер
Ханжонкове, Макіївка, Таганрозький округ, Область Війська Донського, Російська імперія
Країна  СРСР
Учасник німецько-радянська війна
Партія КПРС
Нагороди
Герой Соціалістичної Праці
орден Леніна орден Червоного Прапора орден «Знак Пошани» медаль «В ознаменування 100-річчя з дня народження Володимира Ілліча Леніна» медаль «Партизанові Вітчизняної війни» медаль «За перемогу над Німеччиною у Великій Вітчизняній війні 1941—1945 рр.» медаль «20 років перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941—1945 рр.» медаль «За доблесну працю у Великій Вітчизняній війні 1941—1945 рр.»

Петро Адамович Гузін (1900, Ханжонкове — Ханжонкове) — передовик радянського сільського господарства, голова колгоспу «Гігант» Тульського району Адигейської автономної області (нині — Республіки Адигея). Герой Соціалістичної Праці (06.05.1948).

Біографія[ред. | ред. код]

Народився в 1900 році в місті Ханжонкове Донецької області. Вісімнадцятирічним вступив до Червоної армії, брав участь у розгромі білокозаків на Донбасі, басмачів у Середній Азії.

Напередодні колективізації партія посилає Донецького робітника, на Кубань. Перебуваючи на керівній партійній та господарській роботі, двадцятип'ятитисячник Гузін бере активну участь у боротьбі з так званним "куркульством", в організації та зміцненні колгоспів у Майкопському та Тульському районах.

До війни П.А. Гузін був директором Майкопського овочемолочного радгоспу, заступником директора Майкопської дослідної станції Всесоюзного інституту рослинництва, а в 1940 році обраний головою абадзехського колгоспу «Гігант».

З початком війни, будучи головою колгоспу, працював над забезпеченням фронту продуктами харчування.

9 серпня 1942 року фашисти окупували Майкоп і Тульський район. П.А. Гузін йде в партизанський загін «За Батьківщину № 1»[1].

За заслуги в організації партизанського руху і в боротьбі з фашистськими загарбниками П.А. Гузін нагороджений медаллю "Партизану Вітчизняної війни" I ступеня.

Після звільнення району від фашистів Петро Адамович знову очолює колгосп "Гігант" і докладає всі свої сили, енергію, щоб відновити і підняти зруйноване господарство. По врожайності полів і продуктивності ферм Абадзехський колгосп «Гігант» був завжди попереду в Тульському районі.

Рекордний урожай зібрали трудівники колгоспу в післявоєнному 1947 році. 58-гектарна ділянка дала по 31,81 центнера озимої пшениці з гектара. Високий урожай отриманий і на інших ділянках.

Указ Президії Верховної Ради СРСР від 6 травня 1948 року голові колгоспу П. А. Гузіну і ланковій А.І. Зуєвій (Улітіній) присвоєно звання Героя Соціалістичної Праці з врученням ордена Леніна і золотої медалі «Серп І Молот».

Працював директором лісозаготівельної дільниці Ростовський паливного відділу міськвиконкому (ГОРТОПа), головою Абадзехської сільської ради. Неодноразово обирався членом Тульського (пізніше Майкопського) райкому партії і депутатом районної ради народних депутатів.

У 1953 році переїхав до міста Донецьк, працював заступником начальника будуправління № 7 тресту «Донецькжитлобуд».

У 1967 році нагороджений орденом Червоного Прапора на честь 50-річчя Великої Жовтневої Революції (28.10.1967).

Персональний пенсіонер союзного значення, жив і помер у місті Ханжонкове Донецької області.

Пам'ять[ред. | ред. код]

Меморіальна дошка з іменами Героїв Соціалістичної Праці Кубані та Адигеї. Краснодар 2017
  • На могилі встановлено надгробний пам'ятник.
  • Ім'я Героя золотими літерами вписано на меморіальній дошці в Краснодарі.

Література[ред. | ред. код]

  • Н. Г. Апарин, А. В. Киселёв. Золотые Звёзды Адыгеи. — 2-е изд. доп. дораб. — Майкоп : Адыгейское отделение Краснодарского книжного издательства, 1980. — 220 с. — 5000 прим.

Посилання[ред. | ред. код]

Гузін Петро Адамович. // Сайт «Герои страны» (рос.).

Примітки[ред. | ред. код]

  1. В боях под Майкопом (PDF). Архів оригіналу (PDF) за 23 листопада 2018. Процитовано 19 листопада 2021.