Даогопак

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Даогопак
Загальні дані про видання
Країна Україна
Жанр Історія, романтика, фентезі, комедія
Творча команда
Творець(і) Максим Прасолов, Олексій Чебикін
Технічні дані про видання

Даогопак — повноколірний тритомний мальований авантюрно-пригодницьких графічний роман-блокбастер про пригоди козаків-характерників із лицарського ордену магів і майстрів бойових мистецтв Запорізької Січі. Графічний стиль графічного роману можна охарактеризувати як суміш стилів західних коміксів та японської манґи[1].

Перший том під назвою «Даогопак: Анталійська ґастроль» вийшов у 2012 році.[2] Другий том під назвою «Даоґопак: Шляхетна любов» з'явився у 2014 році.[3][4][5] У 2016 році вийшов третій том коміксу під назвою «Даоґопак: Таємниця Карпатського Мольфара»[6].

Синопсис[ред. | ред. код]

За сюжетом, три козаки — Олесь Сковорода, Тарас Пересічеволя, і характерник Мозговий відправляються з розвідувальною місією до Туреччини під виглядом мандрівних артистів. Таке завдання ставить їм кошовий Отаман. Вони мають визволити полонених козаків, яких змушують працювати на нового султана в Анталії. Але в справу втручаються негадані сили та обставини. Вони несподівано зустрічаються з японською дівчинкою Арі-сан та охоронцем сина Султана. Це змінює долю молодого козака Олеся.

Автори поставили перед собою непросте завдання — продемонструвати світу легендарні міфи української історії. Адже наша культурна спадщина сповнена героями, які очікують виходу у світ. Але найважливішою задачею, яку хотіли виконати автори та художники, — це, щоб читач знайшов героя у самому собі.

Бестіарій[ред. | ред. код]

  • Олесь Скоровода — козак; Син Запорізького коша і загальний улюбленець. Неодноразово перемагав у щорічних танцювально-бойових змаганнях Всієї Січі. Чудово володіє технікою стрибкового бою, в розніжці вражає 4 цілі одночасно. Відзначений спеціальним оберегом Січових Старців. У цій книзі проходить післядипломну бойову практику від Кафедри контррозвідки та шпигунства Січової Бурси. Мріє стати справжнім характерником. Дуже перспективний воїн.
  • Арі-сан, куноїчі — дівчинка-ніндзя; Сирота, донька благородного офіцера імператорського палацу Японії. Втратила своїх батьків під час приходу до влади сьогунів. Була вихована в синь-даоському монастирі як воїн-шпигун. Володіє отрутами, технікою перевтілення, і здатна розуміти емоції людей без слів. Найкращий охоронець у своєму класі. Здатна вести бій будь-якими підручними засобами в закритих приміщеннях. Довго тренувалася на кухні. Була подарована від гріха подалі Сегуном Токугавою турецькому Султану на знак подяки за секрет дублення шкіри для обладунків. У цій книзі шукає свою справжню любов.
  • Бандурист Мозговий — мовчазний характерник; Справжнього імені не знає ніхто. Викладач Кафедри контррозвідки та шпигунства Січової Бурси. Віртуозно володіє інженерною справою і є автором бойової техніки «ріжучих струн». Здатний зачаровувати супротивника магічним виконанням козацьких балад власного творення на 64-струнній бандурі. У цій книзі приймає практичні іспити Олеся в умовах бойового завдання. Про що мріє — не говорить. Найкращий Січовий механік.
  • Тарас Пересічеволя на прізвисько «Лінивий» — стройовий козак; Отримав своє прізвисько за неодноразове «та мені шось ліниво» у відповідь на будь-яке прохання козаків. Обожнює смачно поїсти, свій позашляховий віз, домашніх тварин і няньчитися з дітьми. Дуже добрий, проте запасливий козак. Завдяки своєму апетиту опанував унікальну техніку «сталевого живота». Дбав про Олеся в дитинстві, практично замінивши йому батьків. Мріє про власний млин і сімейне господарство. Досвідчений аграрій.
  • Султан — глава Турецької імперії; Багато років мріяв про сина. Після народження спадкоємця втратив інтерес до державних справ, і весь час приділяє йому. Віддає перевагу миру, адже війна вимагає постійної роботи. Любить розважатися і будувати палаци, чим часто спустошує державну скарбницю.
  • Мати — старша дружина Султана; Донька відомого козака-характерника. В юності була захоплена в Україні яничарами й відправлена в турецький полон. Потрапила в гарем, причарувала і стала улюбленою дружиною Султана. Завдяки своїй магічній спадковості зуміла подолати закляття Візира і народила Султану єдиного спадкоємця імперії — Осман-бея.
  • Візир — головний радник; Свого часу працював ще на батька нинішнього турецького Султана. Інтриган і чорнокнижник. Отримав свою високу посаду, переступаючи через життя людей. Любить війну, надзвичайно жорстокий, злопам'ятний і скупий. Наклав таємне закляття безнасліддя на Султана, що призвело до народження у того 404 дочок поспіль без єдиного хлопчика. Мріє захопити владу в Султанаті та завоювати весь світ. Сильний чорний маг.
  • Ассасіни: Хасан і Ахмет, — Нерозлучна пара професійних вбивць. Виконують складні замовлення Ордена Ассасинів. Постійно курять кальян і ведуть безперервні філософські диспути. Володіють отруйними та вибуховими речовинами. Мріяти їм заважають брудна робота і шкідливі умови життя. Розуміння істини змінюється у них по 3 рази на день, одночасно з появою галюцинацій. Іноді вирікають дійсно цікаві думки, але швидко їх забувають.
  • Гусяр II — гусак, пернате; Стверджує, що виховувався при дворі російських царів і просто відстав від царського обозу. Часто вставляє у свою розмову іноземні вислови. З гордістю носить аристократичні символи та атрибути розкоші, насмикані їм на своєму нелегкому шляху. Ходили чутки, що якийсь час він тусувався з голубами, але він все заперечує. Часто потрапляв у клітину циганського цирку, де й познайомився з татуйованим кабаном. Мріє про власне озеро з мармуровим будиночком в княжому парку.
  • Окіст — нахабний кабан, тварина. Стверджує, що ще молодим поросям відкривав Америку разом з Колумбом. Напевно, бреше. Багато часу провів подорожуючи з пройдисвітами в різних морях. Татуйований від хвоста до п'ятачка, і володіє всіма морськими лайками. Завдяки хамському характеру і неймовірному нахабству йому неодноразово вдавалося уникнути поїдання. Куди прагне — невідомо. Любить бруд і вульгарну розкіш. Саме тому спілкується з гусаком.

Екранізації[ред. | ред. код]

У 2017 році з'явилася інформація про можливу екранізацію коміксу[7].

Оригінальне видання[ред. | ред. код]

  • Прасолов, Максим; Чебикін Олексій, Колов, Олег (2012). Даоґопак: Анталійська ґастроль. Київ: Nebeskey. с. 64 стор. ISBN 978-966-4395-50-9. {{cite book}}: Недійсний |nopp=n (довідка) (частина 1)
  • Прасолов, Максим; Чебикін Олексій, Колов, Олег (2014). Даоґопак: Шляхетна любов. Київ: Nebeskey. с. 64 стор. ISBN 978-966-1568-95-1. {{cite book}}: Недійсний |nopp=n (довідка) (частина 2)
  • Прасолов, Максим; Чебикін Олексій, Колов, Олег (2016). Даоґопак: Таємниця Карпатського Мольфара. Київ: Nebeskey. с. 64 стор. ISBN 978-966-9735-83-6. {{cite book}}: Недійсний |nopp=n (довідка) (частина 3)

Переклади іншими мовами[ред. | ред. код]

У 2016, майже одночасно з оригіналом українською, вийшов переклад 3-ьої частини коміка польською одночасно у київському видавництві «Nebeskey» та варшавському «Wydawnictwo Timof i Cisi Wspólnicy».[8] До цього вже з'явилися переклади першого та другого томів польською.

  • Prasolov, Maksim; Čebikìn; Oleksìj, Kolov; Oleg (2013). Daogopak: Anatolijskie tournée. Tłumaczenie: Paweł Timofiejuk. Kyiw: Nebeskey. с. 62 стор. ISBN 9788363963972. {{cite book}}: Недійсний |nopp=n (довідка) (частина 1)
  • Prasolov, Maksim; Čebikìn; Oleksìj, Kolov; Oleg (2014). Daogopak: Szlachetna miłość. Tłumaczenie: Paweł Timofiejuk. Kyiw: Nebeskey. с. 63 стор. ISBN 9788363963941. {{cite book}}: Недійсний |nopp=n (довідка) (частина 2)
  • Prasolov, Maksim; Čebikìn; Oleksìj, Kolov; Oleg (2016). Daogopak: Tajemnica karpackiego molfara. Tłumaczenie: Paweł Timofiejuk. Warszawa: Wydawnictwo Timof i Cisi Wspólnicy. с. 64 стор. ISBN 9788365527103. {{cite book}}: Недійсний |nopp=n (довідка) (частина 3)[9]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Чирук, Святослав; Новицька, Ія; Сілін, Олег; Кривоніс, Віталій; Родигіна, Олександра; Лібра, Аліна; Адаменко, Тетяна; Хмара, Дмитро; Ільм, Ема (17 березня 2017). Das ist fantastisch! Fairy.: Альманах україномовної фантастики (укр.). Клуб любителів україномовної фантастики.
  2. «Даогопак» — 5books.org, 1 листопада 2012
  3. Презентація видання "Даогопак: Шляхетна любов" — Новости — ARTUKRAINE. web.archive.org. 30 травня 2018. Архів оригіналу за 30 травня 2018. Процитовано 4 березня 2024.{{cite web}}: Обслуговування CS1: bot: Сторінки з посиланнями на джерела, де статус оригінального URL невідомий (посилання)
  4. В Україні вийшло продовження пригод національного супергероя в картинках (ФОТО) — comments.ua, 12/04/2014
  5. Gazeta.ua (10 квітня 2014). Новий графічний український блокбастер про "шляхетну любов". Gazeta.ua (укр.). Процитовано 4 березня 2024.
  6. Gazeta.ua (18 травня 2016). Супергерої теж стоять у чергах - у Києві вдруге пройшов KyivComicCon. Gazeta.ua (укр.). Процитовано 4 березня 2024.
  7. «Даогопак»: на шляху до екранізації. day.kyiv.ua (укр.). Процитовано 4 березня 2024.
  8. Козаки і мольфа — Nasze Slowo, 2016
  9. Daogopak 3: Tajemnica karpackiego molfara. timof.pl, 2016 (пол.)

Посилання[ред. | ред. код]