Громадянська війна (комікс)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Громадянська війна
Civil War
Палітурка українського видання
Загальні дані про видання
Видавець «Marvel Comics»
Країна США США
Мова англійська
Формат обмежена серія, графічний роман
Дата публікації липень 2006 — січень 2007
Головні герої
Список
Творча команда
Сценарист(и) Марк Міллар
Художник(и)
Стів Мак-Нівен
    • Декстер Вайнс
    • Кріс Еліопулос
Колорист(и) Моррі Голловелл
Технічні дані про видання
Віковий рейтинг 16+
К-сть сторінок 208
К-сть випусків 7
Переклад українською
Видавець укр. «MAL'OPUS»
Публікація укр. 21 вересня 2019 року
Перекладач(і) Денис Скорбатюк
Серія «Глобальні події у всесвіті Marvel Comics»
Попередній «Дім М»[en]
Наступний «Таємне вторгнення»
CMNS: Громадянська війна у Вікісховищі

«Громадянська війна» (англ. «Civil War») — обмежена серія коміксів від видавництва Marvel Comics, зі сценарієм від Марка Міллара, та малюнком від Стіва Мак-Нівена та інших. Після своєї першої публікації, яка тривала з липня 2006 по січень 2007 року, серія була багато разів передрукована у різних форматах і виданнях, збірках. Під час свого оригінального тривання також було опубліковано велику кількість випусків у інших серіях, в яких перетнулася ця сюжетна лінія (ці випуски називаються «тай-іни»). Сюжетна лінія будується на подіях, які розвивалися в попередніх сюжетних лініях Marvel, зокрема «Avengers Disassembled», «House of M», та «Decimation». Слоган цієї серії: «На чиєму ви боці?» (англ. "Whose Side Are You On?")

Сюжет серії розпочинається з уряду США, який приймає закон про реєстрацію супергероїв, ідейно призначений для того, щоб люди з суперздібностями діяли під офіційним контролем. Однак деякі супергерої вирішують протистояти акту, на чолі з Капітаном Америкою, та опиняються у конфлікті з тими, хто підтримує акт, яких очолює Залізна Людина. Людина-павук, по ходу сюжету міняє свій бік; Люди Ікс займають нейтральну позицію. Супергерої в підтримку закону, такі як Залізна Людина, Містер Фантастик і Міс Марвел (Керол Денверс) стають все авторитарнішими. Ідейний сиквел, «Громадянська війна II» (англ. «Civil War II»), дебютував у червні 2016 року.

Серія розколола не тільки героїв сюжету, а й критиків, проте все-таки отримала великі продажі та популярність. Фільм «Перший месник: Протистояння» (оригінальна назва дослівно перекладається як «Капітан Америка: Громадянська війна») зняли як вільну адаптацію цієї історії. У фільмі не було такої великої чисельності персонажів, та й умова прийняття закону зовсім інша.

21 вересня 2019 року було випущено українське видання коміксу від видавництва «MAL'OPUS».

Створення[ред. | ред. код]

Ідея створення серії виникла під час бесіди між Марком Мілларом, Браяном Майклом Бендісом і Браяном Гітчем. У цій історії між супергероями починається громадянська війна внаслідок поділу думки персонажів з приводу Акту реєстрації надлюдей.

Передумовою до подій «Громадянської війни» є введення акту реєстрації для супергероїв в США. Подібні сюжети вже мали місце в коміксах «Вартові», Uncanny X-Men, DC: The New Frontier, Powers та Astro City, хоч і не в такому масштабі, як у «Громадянській війні». За словами сценариста серії Марка Міллара, він хотів розповісти історію, в якій потенційне майбутнє супергероїв як класу знаходиться під загрозою. Люди вважають їх небезпечними, проте не хочуть позбавлятися від надлюдей. Громадськість закликає уряд створити якусь подобу поліції, що складається з суперлюдей, повністю контрольований державою. На думку Міллара, подібний сюжет в коміксах є досить оригінальним і раніше такого не робив ніхто.

Відтермінування[ред. | ред. код]

В серпні 2006 року видавництво Marvel оголосило, що декілька наступних випусків головної серії Civil War будуть відсунуті протягом кількох місяців, щоб дочекатися художника Стіва Мак-Нівена. За графіком випуск #4 вийшов на місяць пізніше, у вересні, в той час як випуск #5 вийшов на два місяці пізніше, в листопаді. Крім того, різні супутні комікси (тай-іни), включаючи мінісерію Civil War: Front Line та інші випуски супутніх коміксів, також були відкладені на кілька місяців, щоб не розривати ніяких сюжетних послідовностей.

В кінці листопада 2006 року Marvel оголосила про чергову затримку. Civil War #6, спочатку планувався на 20 грудня, але був відсунутій протягом двох тижнів і вийшов 4 січня. The Punisher War Journal #2 також затримався. У завершальному акті перепланування Civil War #7 був відсунутій два тижні (з 17 січня по 31 січня), а потім знову відкладений до 21 лютого.

За лаштунками[ред. | ред. код]

Після публікації останнього випуску, Civil War #7, Марк Міллар дав інтерв'ю Newsarama й описав цю подію як «історію, в якій хлопець, загорнутий в американський прапор, знаходиться в ланцюгах, коли люди обмінюють свободу на безпеку», погодившись з тим, що «певна політична алегорія» була присутня у коміксі, але справжній фокус події був на супергероях, що борються один з одним. Протиставляючи його The Ultimates[en], Міллар заявив, що Громадянська війна була «випадково політичною, тому що я просто не можу нічого поробити з собою».

Сюжет[ред. | ред. код]

Синопсис

Жахлива трагедія, спричинена супергероями-аматорами, розділила наймогутніших героїв світу. Відтепер уряд США вимагає від кожного самосудця в масці розкрити свою особистість і заступити на офіційну службу. Та далеко не всі згодні з такими умовами. Давні товариші по команді Месники — Капітан Америка і Залізна людина опиняються по різні боки суперечки! Сценарист Марк Міллар і художник Стів Мак-Нівен розділили Всесвіт Marvel на дві частини, де кожен б'ється один з одним у найвідомішій та найуспішнішій події всіх часів!

Персонажі[ред. | ред. код]

Виступають За реєстрацію
Лідер: Залізна людина
Виступають Проти реєстрації
Лідер: Капітан Америка
Нейтралітет

Критика[ред. | ред. код]

На момент її виходу, Громадянська війна отримала неоднозначні відгуки. Comic Book Round Up дав серії середній рейтинг 6,5. Згідно з науковим аналізом, представленого на Comic-Con International 2007 року, конфлікт цій історії є природним результатом того, що психолог Еріх Фромм назвав «основною людською дилемою», конфліктуючими бажаннями як безпеки, так і свободи та «мотивації характеру з обох сторін виникають з позитивних людських якостей, тому що образ людської природи Фромма зрештою оптимістичний, вважаючи, що люди з обох сторін борються за те, що краще для всіх».[4] Проте з часом Громадянська війна стала сприйматися більш прихильно. IGN оцінив його як одну з найбільших подій коміксів[5].

Українське видання[ред. | ред. код]

Ввечері 11 вересня видавництво анонсувало випуск коміксу «Громадянська війна» на Comic Con Ukraine 2019 (21-22 вересня 2019 року), з усіма стандартами[6][7] видання видавництва[8]. 13 вересня було анонсовано ще одне видання цього коміксу з «ексклюзивною обкладинкою» (300 примірником), спеціально для фестивалю CCU2019[9].

Поза коміксів[ред. | ред. код]

Відеоігри[ред. | ред. код]

  • 15 вересня 2009 року Activision випустила гру «Marvel Ultimate Alliance 2» від розробника Vicarious Visions, для таких платформ: Xbox 360, PS3, Wii, PSP, NDS. Сюжет Marvel: Ultimate Alliance 2 базується на двох важливих подіях всесвіту: «Таємні війни» і «Громадянська війна».
  • У грі «Spider-Man: Web of Shadows» є відсилання до Громадянської війни: на одному з рекламних щитів газети Daily Bugle висить стаття, присвячена Акту реєстрації супергероїв, в якій йдеться про те, що станеться, якщо закон набере чинності.

Фільми[ред. | ред. код]

У 2016 році вийшов фільм за мотивами коміксу про Громадянську війну — «Перший месник: Протистояння».

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Але її альтер-его Дженніфер Волтерс виступає проти реєстрації
  2. В той момент в костюмі перебував супергерой Залізний кулак
  3. Насправді шпигувала для Старка
  4. Langley, T. (2015). Freedom versus Security: The Basic Human Dilemma from 9/11 to Marvel’s Civil War. У K. M. Scott (ред.). Marvel Comics’ Civil War and the age of terror: Critical essays on the comic saga. Jefferson, NC: McFarland. с. 69—76. Архів оригіналу за 12 жовтня 2007. Процитовано 21 травня 2019.
  5. IGN. Top 10 Giant Movie Monsters. IGN.
  6. Покриття «Soft-touch» (м'яке на дотик).
  7. Вибіркове лакування (лакове покриття).
  8. Анонс українського видання коміксу «Громадянська війна». facebook.com (українська) . MAL'OPUS. 11 вересня 2019. Процитовано 19 вересня 2019.
  9. Анонс ексклюзивного українського видання коміксу «Громадянська війна». facebook.com (українська) . MAL'OPUS. 13 вересня 2019. Процитовано 19 вересня 2019.

Посилання[ред. | ред. код]