Девід Реймер

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Девід Реймер
David Reimer
Ім'я при народженні англ. Bruce Peter Reimer
Народився 22 серпня 1965(1965-08-22)
Вінніпег, Канада
Помер 4 травня 2004(2004-05-04) (38 років)
Оттава, Канада
·вогнепальне поранення
Громадянство Канада Канада
Батько Ronald Peter Reimerd
Мати Janet Grace Schultzd
Брати, сестри Brian Reimerd
У шлюбі з Jane Fontained

Девід Реймер (Раймер; англ. David Reimer, ім'я при народженні — Брюс, англ. Bruce, після операції — Бренда, англ. Brenda; нар. 22 серпня 1965, Вінніпег — пом. 4 травня 2004, Оттава) — канадець, який народився чоловіком, а через втрату в дитячому віці пеніса виховувався «як жінка». Згодом повернувся до генетично-визначеної гендерної ідентичності, перенісши при цьому операцію по відновленню статевих органів і гормональну терапію. Випадок Девіда Реймера часто використовується як підстава для критики теорії формування гендеру, яка стверджує, що на останній впливає гендерна соціалізація дітей.

Життєпис[ред. | ред. код]

Девід Реймер був одним з близнюків, які народилися в канадській родині Джанет і Рональда Реймер 22 серпня 1965 році[1]. При народженні йому було дано ім'я Брюс, брата назвали Брайаном[2].

Коли Брюсу було 8 місяців, через проблеми з сечовипусканням, пов'язаних з фімозом, йому було призначено обрізання. Операція, яку вирішено було провести шляхом припікання, пройшла невдало. Пеніс хлопчика був сильно пошкоджений і не підлягав відновленню. Шоковані подією батьки стали шукати допомоги. Рік по тому вони побачили телепередачу, присвячену інтерсекс-проблем і транс-проблем, в якій виступав професор Університету Джонса Гопкінса — психолог Джон Мані. Доктор Мані стверджував, що розвиток дітей, які пройшли операцію по зміні статі і виховуються згідно з відповідною гендерної моделі, протікає нормально, вони добре адаптуються до нового гендеру і відчувають себе щасливими. Реймер звернулися до Мані, і той порадив їм виховувати дитину як дівчинку і провести операцію з видалення статевих залоз і залишків пеніса. Батьки погодилися з порадою лікаря, дитині було дано жіноче ім'я — Бренда [3].

Випадок Девіда Реймера, який отримав в наукових колах назву «Джон/Джоан», став широко відомий. При цьому наявність у Девіда брата-близнюка створювало ідеальні умови для валідизації результатів дослідження його розвитку[1][2]. Цей випадок також популяризувався в ЗМІ, як те, що доводить культурну, а не генетичну визначеність понять мужність і жіночність. Останнє твердження використовувалося і деякими феміністками [4].

Однак сам Девід не вважав себе дівчинкою, з восьми — дев'яти років демонструючи поведінку, характерну для хлопчиків: в якості іграшок він вважав за краще рушниці і машинки, вплутувався в шкільні бійки, відмовлявся мочитися сидячи тощо [5]. Через це дитина піддавалась глузуванням з боку однолітків, тому часто страждав депресіями[2]. Крім того, зовнішність і фігура Девіда-Бренди зберігали мужеподібність[1].

Коли Девід досяг підліткового віку, він повинен був пройти останню хірургічну процедуру — операцію зі створення штучної вагіни. Однак від операції він відмовився. Тоді ж батько Реймера відкрив йому правду. Девід зробив три невдалі спроби суїциду, остання з яких на деякий час ввела його в кому. Після цього Девід вирішив вести спосіб життя, відповідний його приналежності до чоловічої статі[2]. Він знову пройшов через гормональну терапію і переніс операцію з відновлення первинних чоловічих статевих ознак. Реймер одружився і усиновив трьох дітей[1].

Смерть[ред. | ред. код]

Історія Девіда Реймера стала відома широкій публіці в 2000 році з виходом книги Джона Колапінто «Таким його зробила природа: хлопчик, якого виростили як дівчинку» (англ. As Nature Made Him: The Boy Who Was Raised as a Girl). Проте новий спосіб життя не вирішив психічних проблем Девіда. Після смерті брата, викликаної передозуванням антидепресантів, він впав у депресію, втратив роботу і розлучився з дружиною.

У віці 38 років Девід Реймер покінчив життя самогубством[2], вистріливши собі в голову з обрізаної рушниці[6].

Література[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в г Брюс Реймер не зміг стати дівчиною. Известия. 12 травня 2004. Архів оригіналу за 25 січня 2017. {{cite news}}: |first= з пропущеним |last= (довідка)
  2. а б в г д David Reimer The boy who lived as a girl (англ.). CBC News. 10 травня 2004. Архів оригіналу за 3 червня 2004. {{cite news}}: Недійсний |deadlink=404 (довідка)
  3. Butler, 2004, с. 59.
  4. Butler, 2004, с. 61.
  5. Butler, 2004, с. 60.
  6. Dr Money and the Boy with No Penis (англ.). BBC. Архів оригіналу за 22 травня 2013. {{cite web}}: Cite має пусті невідомі параметри: |1= та |2= (довідка)