Джордж Сондерс

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Джордж Сондерс
George Saunders
Ім'я при народженні George Saunders
Народився 2 грудня 1958(1958-12-02) (65 років)
Амарилло, Техас, США
Громадянство США США
Національність США
Діяльність письменник
Alma mater Сиракузький університетd, Колорадська гірнича школа імені Артура Лейкса і Oak Forest High Schoold
Заклад Весліанський університет і Сиракузький університетd[1]
Мова творів англійська
Magnum opus Лінкольн у бардо
Членство Американська академія мистецтв і наук і Американська академія мистецтв та літератури
Конфесія буддизм
Нагороди Стипендія Мак-Артура
Премії Букерівська премія
Сайт: georgesaundersbooks.com

CMNS: Джордж Сондерс у Вікісховищі

Джордж Сондерс (англ. George Saunders; 2 грудня 1958, Амарилло, Техас — письменник (США), есеїст, сценарист, лауреат Букерівської премії 2017 року за роман «Лінкольн у бардо». Книжки неодноразово потрапляли у списки бестселерів за версією журналу «The New York Times».

Біографія[ред. | ред. код]

Джордж Сондерс народився в Амарилло, штат Техас, ріс у південному передмісті Чикаго, де й закінчив школу Oak Forest High School. У 1981 році Сондерс отримав ступінь бакалавра наук з геофізики у Колорадській гірничій школі. У 1988 году завершив Сирак'юський університет й отримав ступінь магістра з літературної творчості.

Працював упорядником технічної документації, інженером-геофізиком, як член екіпажу корабля і викладачем у Сирак'юському університеті (з 1997). Паралельно із викладанням активно зайнявся власною творчістю: публікував художні тексти та наукові статті. У 2006 році йому було присвоєно Грант Ґуґґенгайма та стипендію Мак-Артура в розмірі 500 000 доларів. Брав участь у зйомках серіалів Distinguished Writers Series і Hope College's Visiting Writers Series.

Художні тексти часто зосереджені на абсурді споживацтва, корпоративній культурі та впливу ЗМІ на суспільство. Хоча багато рецензентів зауважують сатиричний тон письма Сондерса, його творчість спонукає до роздумів над морально-філософськими питаннями. Трагікомізм у текстах змушує провести паралель з романами Курта Воннеґута, книжки якого надихають Джорджа[2].

«Лінкольн у бардо»[ред. | ред. код]

Ніч на 26 лютого 1862 року, цвинтар Оук-Гілл у Вашингтоні. Один із найславетніших американських президентів, Абрагам Лінкольн, серце якого розривається від болю через утрату 11-річного сина та через кривавий хаос, що охопив цілу країну: громадянська війна саме у розпалі. Багатоголосий хор найрізноманітніших неприкаяних душ, які з власної волі застрягли тут, на цвинтарі, між цим світом та потойбіччям, діляться своїми історіями, а тепер не зводять з президента пильних очей. Цитати з реальних і вигаданих творів реальних і вигаданих сучасників. Все це — «Лінкольн у бардо» Джорджа Сондерса, прониклива і пронизлива оповідь, сповнена співчуттям та насичена глибокими сенсами, написана надзвичайно майстерно і скомпонована неймовірно химерно. «Шедевр», — кажуть літературні критики. І додають: «Перш ніж розгорнути цю книжку, забудьте про все, що ви читали раніше. Так чи інак, вона ні на що не схожа»[3].

Для кожного «Лінкольн у бардо» розкриється по-різному. Хтось віднайде високу мораль про сутність життя та смерті. Хтось винесе для себе твердження про рівність кожної людини перед обличчям смерті після багатьох років нерівності та принижень одних перед іншими. А літературні сноби зможуть потішитися нестандартній формі оповіді — тут зовсім нема стандартного тексту з зачином, кульмінацією та розв'язкою. Джордж Сондерс створив книжку з сотень голосів. Завдяки ним ви і дізнаєтесь про життєві перипетії кожного з героїв[4].

Переклади українською мовою[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Deutsche Nationalbibliothek Record #124089305 // Gemeinsame Normdatei — 2012—2016.
  2. Saunders, George. Бог благословить Вас, пане Воннеґут. Архів оригіналу за 9 серпня 2007. Процитовано 15 квітня 2020.
  3. Лінкольн у бардо | Видавництво Старого Лева. starylev.com.ua. Архів оригіналу за 9 липня 2020. Процитовано 15 квітня 2020.
  4. Тоня Старовойт: «Божествена комедія» ХХІ століття на американський лад| Видавництво Старого Лева. starylev.com.ua. Архів оригіналу за 17 лютого 2020. Процитовано 15 квітня 2020.

Посилання[ред. | ред. код]