Дивовижна свиня з Ландсера

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Альбрехт Дюрер
Дивовижна свиня з Ландсера, 1496
Мідь. 12,1 см × 12,7 см
Портландський мистецький музей, Портленд (США)

Дивовижна свиня з Ландсера — гравюра на міді німецького художника Альбрехта Дюрера, написана приблизно у 1496 році.

Опис картини[ред. | ред. код]

На гравюрі Альбрехта Дюрера зображена деформована свиня. У тварини голова з двома язиками і чотирма вухами. Вона має два тіла і вісім ніг, шість із яких, за словами Дюрера, можна було використовувати для того, щоб водночас і стояти, і ходити, поки дві передні ноги виступали у повітря.

Альбрехт Дюрер зобразив свиноматку з Ландсера, що стоїть на шести з її восьми ніг. Тварина повернена праворуч, з відкритим ротом стоїть біля воріт Ландсера. Свиня зображена на фоні міста і ландшафту, що утворюють тло гравюри. На передньому плані крім дивної свині видно каміння і траву. Посередині зазначена монограма Дюрера.

Одна пара вух свині звисає, інша — зведена до двох передніх ніг, які створіння використовує для стояння, права, очевидно, належить правому тілу свині, а ліва — лівому. Передні ноги виступають у повітрі, тоді як положення задніх ніг менше відхиляється від норми і, очевидно, також дозволяє розмістити обидві задні ноги на підлозі.

Картина має розміри 12,1 см на 12,7 см. Знаходиться в Портландському мистецькому музеї в місті Портленд (США).

Історія[ред. | ред. код]

Дюрер, звісно, не бачив такої тварини живою. Він, ймовірно, орієнтовувався з одного боку на зображення свиноматки з Лансерома сатирика Себастьяна Бранта, а з іншого — на опудало, що було показане у Нюрнберзі близько Великодня 1496 року. Брант, який опублікував численні листівки про різні «природні дива», отримав справжню свиноматку з Ландера 1 березня 1496 року.

Протягом десятиліть навколо появи дивовижної свині з Ландсера розповсюджувались численні листівки, які провіщали майбутні катастрофи, про близькість яких свідчили такі ознаки, як народження деформованої свині.

Посилання[ред. | ред. код]