Портрет Освольта Креля

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Портрет Освольта Креля
нім. Bildnistriptychon des Oswolt Krel[1]
Творець: Альбрехт Дюрер[2]
Час створення: 1499[3]
Висота: 49,4 см, 49,7 см, 49,8 см
Ширина: 15,7 см, 38,9 см, 15,6 см
Матеріал: олійна фарба[2] і lime paneld[2]
Жанр: портрет
Зберігається: Alte Pinakothek, upper floor, gallery IIbd[3]
Музей: Баварські державні колекції картинd
CMNS: Портрет Освольта Креля у Вікісховищі

«Портрет Освольта Креля» (нім. Porträt des Oswald Krell) — картина олійними фарбами німецького художника Альбрехта Дюрера. Твір написано 1499 року. Зберігається в Старій пінакотеці в Мюнхені.

Історія та опис[ред. | ред. код]

Твір намальовано 1499 року на замовлення Освольта Крела, нюрнберзького купця. 1812 року картину купив принц Еттінген-Валлерштейн; згодом з його приватної колекції картина перейшла до Старої пінакотеки в Мюнхені.

Портрет Освальта Крела, який згодом став мером свого рідного міста Ліндау, супроводжують дві бічні панелі, на яких намальовано двоє «диких людей», що тримають його геральдичні щити. Стулки картини мали закриватися й у такий спосіб зберігати її від руйнування. Тло нерівномірно розділено між червоною завіскою, яка контрастує з рисами обличчя Освальта, та пейзажем, на якому зображено високі дерева. Великий плащ, оббитий хутром, прикриває лише праве плече Крела, показуючи чорне убрання з рукавом-буфом ліворуч. Портрет у три чверті дозволив Дюреру сфокусувати свою увагу на вбранні та ланцюжку з золотими елементами. Освальд випромінює пишність, а вираз його обличчя виражає певну грізність. Лівою рукою він занепокоєно хапається за плащ, а вузлуваті пальці правої руки, водночас, виражають вимушену стриманість. Раптом простежується його владний вигляд, що має наводити страх, вказуючи на те, що сам Крел ще не до кінця може оцінити свою силу і владу.

Примітки[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • Delphi Complete Works of Albrecht Dürer (Illustrated) · Albrecht Dürer, Peter Russell. Delphi Classics, May 24, 2016