Портрет молодої венеційки (1505)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Портрет молодої венеційки
англ. Portrait of a Young Venetian Woman
Творець: Альбрехт Дюрер
Час створення: 1505
Висота: 32,5 см, 325 міліметр
Ширина: 24,5 см, 245 міліметр
Матеріал: олійна фарба і paneld
Жанр: портрет
Зберігається: Музей історії мистецтв[1]
Музей: Музей історії мистецтв
CMNS: Портрет молодої венеційки у Вікісховищі

«Портрет молодої венеційки» — невеликий бюст, намальваний олією на дерев'яній панелі із в'яза, авторства німецького художника Альбрехта Дюрера[2]. Портрет був виконаний разом із низкою інших портретів аристократії під час його другого візиту до Італії.

Опис[ред. | ред. код]

Жінка вбрана у сукню з візерунком і зав'язаними рукавами. Її волосся обрамляють її обличчя з обох сторін і спадає м'якими хвилями, а волосся на спині обмежені невеликою шапочкою.

Ніжність і гармонійність портрету досяганута завдяки поєднанню тонів — від блідої, витонченої шкіри дівчини та рудувато-русявого волосся до контрастного намиста та модної в той час сукні. Все це чудово виділяється на плоскому чорному тлі[3]. Цей портрет схожий за позою та кольоровою гамою, на його більш пізню роботу 1507 року Німецька жінка з Венеції. Також відомо щонайменше це два портрета венеційок, які є досить сміливими на той час. На одному з них модель зображена з опушеним декольте, на іншому — з оголеними плечима[4].

Німецька жінка у Венеції, c 1507. Музей Далема, Берлін.

Під час візиту в Італію Дюрер захопився та заприятелював з Джованні Белліні, на той час досить відомим майстром. Вплив франконівського художника можна простежити у багатьох роботах Дюрера, але насамперед його видно у м'якому моделюванні, драматичному освітленні та яскравих кольорах та тонах харакерних для робіт[5][6].

Цей твір не ідентифікували як роботу Дюрера, до того часу, поки він не був знайдений у приватній литовській колекції в 1923 році. Ідентичність втрачається; однак з такою зачіскою та вбранням вона здається венеційкою, а не німкеню[5] Проте, портрет є незавершеним, а низка елементів недописані. Так, помітно чорний лук над її грудьми, що не так добре описаний, як картина загалом[3].

«Портрет молодої венеційки» послугував зразком для створення зовнішнього вигляду Софії Сартор, персонажу відеогри Assassin's Creed: Revelations.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. https://www.khm.at/objektdb/detail/613/
  2. Krén, Emil; Marx, Daniel. Portrait of a Young Venetian Woman. Web Gallery of Art. Процитовано 13 липня 2018.
  3. а б Bailey, Martin (1995). Dürer. London: Phidon Press. с. 86. ISBN 0-7148-3334-7.
  4. Silver та Smith, 2010, с. 101.
  5. а б Silver та Smith, 2010, с. 72.
  6. Brion, Marcel (1960). Dürer. London: Thames and Hudson. с. 182.

Джерела[ред. | ред. код]