Димитар Зоґраф

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Димитар Зоґраф
Димитър Зограф
Портрет Димитара Зоґрафа, роботи худ. Станіслава Доспєвського
При народженні Димитар Христов Димитров
Народження 1796(1796)
Самоков, Османська імперія (нині Болгарія)
Смерть 9 жовтня 1860(1860-10-09)
  Самоков, Османська імперія (нині Болгарія)
Національність болгарин
Країна Османська імперія
Жанр іконопис
Діяльність художник, іконописець
Напрямок іконопис
Брати, сестри Захарій Зограф

CMNS: Димитар Зоґраф у Вікісховищі

Димитар Зоґраф (болг. Димитър Зограф справжнє ім'я Димитар Христов Димитров, болг. Димитър Христов Димитров; 1796, Самоков, Османська імперія (нині Болгарія) — 9 жовтня 1860, там же) — найбільший болгарський художник-іконописець XIX століття, представник Болгарського національного відродження. Відомий своїми іконами і фресками.

Біографія[ред. | ред. код]

Богоматір Троєручниця

Старший син Христо Димитрова, засновника Самоківського училища живопису. Вивчав ремесло в майстерні батька. Після смерті батька у 1819 році, Димитар вже відбувся як майстер іконопису і відразу ж узяв на себе керівництво іконописною майстернею, і його відносини з монастирями, їх архітекторами і будівельниками. Його прізвисько Зоґраф (ζωγράφος) в перекладі з грецького означає художник.

Молодший брат Димитра — Захарій Зоґраф — був його учнем і отримав перші уроки іконопису в майстерні свого старшого брата, який замінив йому батька з 1819, і працював під його керівництвом до 1830/1831. За архівними даними взаємини між братами розподілялися в наступному порядку: Димитар отримував чотири частини від заробленого, Захарій — три. Проте, молодший брат — Захарій Зоґраф нині більш відомий як художник-іконописець, незважаючи на те, що згідно з оцінками болгарських фахівців роботи Димитара Зоґрафа відрізняє більш високий клас робіт, ніж у його молодшого брата.

Як правило (за рідкісним винятком) Димитар Зоґраф не підписував свої ікони і фрески. Критик Асен Васильєв, змальовуючи природу Димитра Зоґрафа, писав: «Він був дуже скромною і замкнутою людиною, що не бажала слави, навіть не вважала за потрібне підписувати свої ікони, а його брат Захар Зоґраф, майже всюди залишав підписи на своїх роботах. Тому багато із робіт Д. Зоґрафа залишаються абсолютно невідомими».

У нього було семеро дітей: Зафіра (1823), Нікола (1828), Атанас (1831), Захар (1834), Іван (1840), Домна (1843) і Павло (1847).

Зафіра Христов закінчив Петербурзьку Імператорської Академії мистецтв і взяв собі ім'я Станіслав Доспєвський. Нікола, Іван і Захарія також стали художниками.

Роботи[ред. | ред. код]

Протягом всього свого життя Димитар Зоґраф займався створенням православних ікон і фресок. Його роботи знаходяться в сотнях церков на території сьогоднішньої Македонії і Болгарії: в Самокові, монастирі Берковіца в Карлуково, Троянському монастирі, Скоп'є, Пловдиві, Плевені, Велесі, Штипі , Кратово, Локорсько, Новосільцях, Рильському монастирі, Паланці, Враці та ін.

Припускають (судячи зі стилю), що деякі з ікон в церкві Святого Афанасія в Оризари були написані Димитаром Зоґрафом. Також припускають, що йому належать три недатовані ікони в побудованій у 1917 році церкві Святого Георгія в Кочанах.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Асен Василиев. Български възрожденски майстори: живописци, резбари, строители. С., 1965, 322—330.
  • Владимир Свинтила. Икони от Самоковската школа. С., 1979, 52, 54—55, 58—61, 64—68.
  • Генова, Е., М. Стойкова (ред.) Димитър Христов Зограф от Самоков (CD-Rom). С., 2007.
  • Митрева, Н., И. Патев, Л. Николов, Димитър Христович Зограф 1796 – 1860. Самоков, 2011.
  • Генова, E. Второто поколение зографи от Самоковската живописна школа: Димитър Христов Зограф, Йоан Николов Иконописец, Костадин Петрович Вальов. С., 2012, 13—150.

Посилання[ред. | ред. код]