Долар (Сакагавея)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Долар Сакагавеї
США США
Номінал 1 долар
Маса 8,1 г
Діаметр 26,5 мм
Товщина мм
Гурт літери і зірки
Метал

100% Cu (ядро)

88,5 % Cu, 6 % Zn, 3,5 % Mn, 2 % Ni (покриття)
Роки карбування 1979—1981, 1999
Аверс
Аверс
Опис Сакагавея з дитиною (різновид 2000 року)
Гравер Гленна Гудейкер
Реверс
Реверс
Опис Індіанець з конем (різновид 2012 року)
Гравер Томас Клівленд

Долар Сакага́веї (англ. Sacagawea dollar) або Корінні американці (англ. Native American Dollar Coins) — один з двох типів монет, які перебувають в обігу, номіналом в 1 долар США (другий — Президентський долар), які належать до так званих золотистих доларів (англ. golden dollars), оскільки вони не є золотими, але імітують колір золота.

Опис[ред. | ред. код]

Монета вперше викарбувана у 2000 році. На аверсі зображена Сакагавея (Сакаджавея) яка тримає дитину. Це жінка з племені шошонів, яка допомагала експедиції Льюїса і Кларка. Художниця Гленна Гудейкер (англ. Glenna Goodacre) використовувала в якості моделі 22-річну шошонську дівчину на ім'я Ренді Тетон (англ. Randy'L He-dow Teton), студентку Інституту мистецтва американських індіанців[1]. Реверс монети має кілька основних типів оформлення:

Монети виготовлені з міді і покриті марганцевою латуню, що надає їй золотистий відтінок. На відміну від більшості обігових монет США таке покриття досить сильно піддається патинації і в результаті може повністю втратити золотавий колір. У той же час саме ця особливість монет надає їм «античний відтінок», а зображенням Сакагавеї з дитиною — об'єм і виразність[2].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Wind River Visitors Council (18 січня 2005). Sacajawea lived and died in Wyoming's Wind River Country. Wind River Visitors Council. Архів оригіналу за 23 червня 2002. Процитовано 10 грудня 2006. {{cite web}}: Недійсний |deadlink=404 (довідка)
  2. Coin and Medal Programs | U.S. Mint. www.usmint.gov. Процитовано 25 липня 2022.