Егерська бичача кров

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Егерський виноробний регіон
Вино Egri Bikavér Superior

Егерська бичача кров (угор. Egri Bikavér) — купажне червоне сухе угорське вино, що виробляється у виноробному регіоні Егер.

Історія[ред. | ред. код]

Раніше в Угорщині «бичачою кров'ю» називали будь-яке темне червоне вино. Засновником цього вина у сучасному вигляді вважається місцевий винороб Йене Гребер. Він на початку ХХ сторіччя почав виробляти якісне вино під такою назвою та популяризував його за межами Угорщини[1]. У наш час це вино є візитівкою виноробного регіону Егер. На честь угор. Egri Bikavér кожного липня у місті Егер проводиться фестиваль. На центральній площі міста встановлюють шатри, у яких місцеві виробники пропонують на дегустацію різноманітні купажі вина.

Технологія виробництва[ред. | ред. код]

Раніше основним сортом для виготовлення цього вина була Кадарка, але після епідемії філоксери основним сортом став Блуфранкіш (місцева назва в Угорщині — Кекфранкош). Також для купажу використовують Кадарку, Каберне Фран, Каберне Совіньон, Мерло, Піно Нуар, Сіра, Туран та інші. Купаж повинен містити не менше 3 сортів винограду у певних пропорціях. Для виготовлення високоякісного вина врожайність виноградників контролюють.

Egri Bikavér Superior[ред. | ред. код]

У 2004 році був запроваджений новий рівень якості вина, Egri Bikavér Superior. Для його отримання необхідно використовувати не менше 5 з 13 рекомендованих сортів винограду, а також застосовувати більш низьку врожайність виноградників. Витримка вина повинна тривати не менше 12 місяців у дерев'яних бочках та 6 місяців у пляшці перед випуском на ринок. Положення про склад купажу, технологію виноробства і мінімальний рівень алкоголю також відрізняється від ординарного Egri Bikavér.

Характеристика вина[ред. | ред. код]

Вино має насичений червоний колір, середній рівень кислотності та середній або високий рівень танінів. У ароматі та смаку присутні ноти червоних ягід. Вино гарно поєднується з м'ясними стравами угорської кухні (гуляш, смажена качка, тощо), а також з пряними та гострими стравами[2]. Оптимальна температура вживання вина 16 — 18 °C.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Какие вина попробовать в Венгрии. Архів оригіналу за 8 травня 2019. Процитовано 8 травня 2019.
  2. Угорські вина [Архівовано 8 травня 2019 у Wayback Machine.](рос.)