Екстраліга (Спідвей)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Speedway Ekstraliga - найвищий в ієрархії клас ліги спідвею в Польщі, заснований у 1999 році замість аматорської першої ліги.Змагання в його рамках проводяться циклічно - починаючи з сезону 2000 року - за коловою системою (з сезону 2005 року з фазою плей-офф ), призначена для найкращих польських спідвейних клубів . Переможець Екстраліги одночасно стає чемпіоном Польщі, а найслабша команда вилітає до першої ліги .

У 2000–2006 роках лігою керувала Польська автомобільна асоціація ( Центральна комісія спідвейного спорту ), а з 21 лютого 2007 року — Ekstraliga Żużlowa . До участі в змаганнях допускаються лише клуби з професійним статусом (тобто діючі у формі акціонерного товариства чи спортивного акціонерного товариства ).

Назви лігі[ред. | ред. код]

  • CenterNet Mobile Speedway Ekstraliga (2008–2010)
  • Speedway Ekstraliga (2011)
  • Enea Ekstraliga (2012–2014)
  • PGE Ekstraliga (2015–2023)[1]

Формат[ред. | ред. код]

Сезон складається з двох частин: основного раунду (кругова система коли кожна команда з кожною іншою командою змагається вдома та на виїзді) та фінального раунду (широко відомого як плей-оф ). У рамках основного раунду проходить 14 раундів (по 4 матчі в кожному) - 7 у 1-му етапі та 7 у 2-му (відповідному) етапі. Команда отримує 2 очки за перемогу, 1 очко за нічию і 0 очок за поразку. У другому етапі краща команда за сукупністю матчів отримує т.зв бонусний бал .

(наприклад:

матч

Команда 1 50:40 Команда 2

матч-відповідь

Команда 2 55:35 Команда 1

Сума двох матчів 85:95 тому бонусний отримує Команда 2)

Перші 6 команд у фінальній таблиці основного раунду виходять у фінальний раунд (плей-офф). Перший раунд фази плей-офф складається з 3 матчів та 3 матчів-відповідей. Їхні переможці та найкраща команда серед тих що програли, потраплять до півфіналу, де вони також гратимуть у тому самому форматі в сумі 4 матчі . Їх переможці виходять у фінал, де змагатимуться за звання командного чемпіона польщі зі спідвею , а програвші їдуть матч за 3 місце. Остання команда підсумкової таблиці змагань вилітає до 1-ї ліги.

Історія[ред. | ред. код]

Створення Екстраліги тісно пов'язане з перетворенням "старої" 1 спідвейної ліги (аматорської) у професійні змагання (професійну лігу). Всі клуби, які бажали в ньому взяти участь, повинні були змінити свій правовий статус і перетворитися з асоціацій в акціонерні товариства (АТ) або спортивні акціонерні товариства (САТ). Створення Екстраліги також було пов'язане зі скороченням кількості команд-учасниць вищої ліги з 10 до 8. Першим чемпіоном Екстраліги стала «Полонія» Бидгощ .

8 травня 2008 року головним спонсором Екстраліги став оператор мобільного зв'язку Mobilking, а з 4 серпня 2008 року титульним спонсором ліги став CenterNet (що передбачало зміну назви змагання з CenterNet Mobile Speedway Ekstraliga ). Контракт закінчився в кінці сезону 2010 року. У сезоні 2011 Екстраліга не мала основного спонсора. У 2012–2013 роках у лізі було 10 команд. Після сезону 2013 повернувся восьмикомандний склад. У 2012–2014 роках Екстраліга була спонсорована енергетичним концерном Enea і в ті роки ліга називалася Enea Ekstraliga . З сезону 2015 року титульним спонсором є PGE Polska Grupa Energetyczna .

У 2017–2019 роках «Унія Лешно» стала першою командою, яка тричі поспіль виграла чемпіонат, а в сезоні 2020 року додала до своїх досягнень ще один чемпіонський титул, четвертий поспіль . У 2021 році було підписано угоду про продовження титульного спонсорства PGE до кінця сезону 2023 року .

2000–2004 роки[ред. | ред. код]

Перші п'ять сезонів правила змагань залишалися незмінними. Після основного раунду (14 раундів) лігу було поділено на дві групи - перша (за участю команд з 1 по 4 місця) і друга (за участю команд з 5 по 8 місця). Кожна з груп знову їхали матчі проти кожної з команд своєї групи (вдома та на виїзді).

2005 рік[ред. | ред. код]

Перші зміни в правилах були введені в сезоні 2005 року. Було використано бонусне очко, британської ліги . Команда, яка виграла два матчі з тієї самою командою під час основного раунду, отримує додаткове очко до таблиці. Це означало, що команда, яка програла матч (до кінця змагань), продовжувала боротьбу за найменшу поразку, щоб у матчі-реванші боротися за бонусне очко. Раунд плей-офф, відомий до 2000 року, також повернувся, хоча й дещо змінений. Команди з 3–6 місць після основного раунду грали чвертьфінальні поєдинки, у півфіналах на переможців чекали дві найкращі команди в основному раунді. Однак ця система не спрацювала, оскільки команди 1-2 і 7-8 мали тривалу перерву в матчах, яка знизила їхні шанси проти команд, які їхали у чверть-фіналі.

2006 рік[ред. | ред. код]

Сезон 2006 року приніс революційні зміни. Відповідно до принципу Європейського Союзу про вільне пересування працівників, ринок був відкритий для громадян інших країн. До 2006 року в різних сезонах кількість іноземців у матчі обмежувалась одним або двома. З 2006 року командам дозволено підписувати будь-яку кількість іноземних гравців. Проте було залишено правило, що лише два учасники Гран-прі можуть представляти команду в матчі.

Залишилоя правило про бонусний бал . Однак від плей-офф відмовилися, а в останньому раунді ліга була розділена на дві групи .

2007 рік[ред. | ред. код]

Сезон 2007 року принесли додаткові значні зміни. Це був перший сезон повністю професійної ліги. Змагання взяло на себе Ekstraliga Żużlowa Sp. z o. o Правила вибору чемпіона змінилися, і інноваційна формула плей-офф яка раніше ніде не використовувалася.Це те що приніс 2007 рік. Після основного раунду шість кращих команд виходили до фінального раунду, але цього разу всі шість команд грали з чвертьфіналу (1-ша з 6, 2 з 5 і 3 з 4). Команди-переможці і команда, що програла, з найменшою різницею очок, вийходять до пів-фіналу. У пів-фінальних парах 1A-1B і 2A-3A (де A це переможець пів-фіналу, B це переможений півфіналу, а цифри вказують порядок у «таблиці» переможців і переможених).

Таблиця заїздів також змінилася (невелика модифікація в порядку пар). Проте найбільшими змінами в матчі є введення золотого тактичного резерву (Джокера) при поразці у 10 очок або більше.

2008 рік[ред. | ред. код]

Головним спонсором Екстраліги в сезоні 2008 року став оператор мобільного зв'язку Mobilking, а титульним спонсором CenterNet . Також були внесені незначні зміни в регламент Екстраліги щодо дат проведення перенесених матчів.

2009 рік[ред. | ред. код]

Найважливішою зміною перед сезоном 2009 року було скасування золотого тактичного резерву (Джокера) .

2010–2013 роки[ред. | ред. код]

На конференції PZM у листопаді 2010 року було внесено кілька змін до Екстраліги.KSM був представлений у сезоні 2011 року, тоді як у 2012–2013 роках Екстраліга складалася з десяти команд. У кожній команді повинні були бути чотири польські гонщики, включно з двома юніорами (u21). Лише один гонщик циклу Гран-прі мав право їздити в складі команди. Це правило викликало багато суперечок і було скасовано після сезону 2012 року.

З розширенням ліги до десяти команд змінилася і формула плей-офф. Чотири кращі команди після основного раунду виходили до цієї фази змагань. Перший раунд плей-офф грався навхрест (тобто 1 з 4 і 2 з 3). За виживання в Екстралізі боролися команди, які займали 9-10 місця після основного раунду.

2014 рік[ред. | ред. код]

З сезону 2014 у Екстралізі знову 8 команд.Серед інших змін цього сезону: нові екіпірування команд-учасниць Екстраліги, єдиний регламент для всіх ліг, літня перерва в липні, а також оголошення розкладу номінованих заїздів (14 та 15 заїждів) шляхом їх розміщення на спеціальному магнітному табло. Крім того, з цього сезону також організовуються Індивідуальні міжнародні чемпіонати Екстраліги, в яких беруть участь найкращі гонщики ліги за середнім показником очків за один заїзд.

2015–2018 роки[ред. | ред. код]

У 2015 році новим титульним спонсором ліги стала PGE Polska Grupa Energetyczna. У 2017 році було введено обмеження на кількість ліг, у яких може брати участь гонщик Екстраліги одночасно – він має право стартувати в Екстралізі, своїй національній лізі та ще одній іноземній лізі. Таке рішення було мотивоване тим, що через те, що гонщики за один сезон виступали в чотирьох-п'яти лігах, виникли проблеми з термінами проведення матчів. Також було введено обов'язковий моніторинг погоди на стадіонах, які були обладнані станціями спостереження за погодними умовами з доступом до Інтернету. З сезону 2018 року в матчевому складі команди під 8 або 16 номером може з'явитися запасний гравець, який може замінити в матчі спідвеїстів під номерами 1-5 або 9-13. Такому гравцеві може бути максимум 23 роки. Якщо він польської національності і має 21 рік або менше, він також може замінити юніорів (6-7 або 14-15).

2019 рік[ред. | ред. код]

Станом на сезон 2019 Eleven Sports став другим телевізійним партнером. Це дозволило транслювати всі матчі Екстраліги.

2020 рік[ред. | ред. код]

У 2020 році була введена нова таблиця заїздів, яка відрізняється від попередньої головним чином тим, що лідери однієї команди частіше змагаються з кращими спідвеїстами команди-суперниці, а гравці т.зв. «другої лінії» з другою лінією суперника . Через пандемію COVID-19 початок ліги перенесли на 12 червня, а гонки спочатку проходили без уболівальників.

2021 рік[ред. | ред. код]

Найважливішою зміною в регламенті стало введення положення про те, що кожна команда повинна мати в складі на матч хоча б одного гравця віком до 24 років . У сезоні 2021 року в деяких матчах (хоча спочатку в планах передбачалося впровадження цієї новинки для всіх матчів)використовувалася телеметрія для вимірювання, серед іншого, точний час заїзду для кожного учасника, що мало полегшити рефері прийняття рішень у разі рівного перетину фінішної лінії двома гонщиками. Телеметрія також показує такі параметри, як час реакції або швидкість гравця в певний момент.

2022 рік[ред. | ред. код]

У серпні 2021 року було прийнято рішення про заснування U24 Екстраліги - змагання команд, що складаються з гонщиків віком до 24 років, чий середній показник в Екстралізі в попередньому сезоні не перевищував 1.400 очок за заїзд (початкові плани передбачали в середньому 1.500). Заявка команди в цю лігу є обов'язковою для кожного клубу екстра-ліги. Крім того, кожна команда повинна мати мінімум вісім гравців віком до 24 років. З сезону 2022 телеметрія доступна на всіх матчах Екстраліги. Також були внесені незначні зміни в бокси для гравців. У березні 2022 року Польська автомобільна асоціація вирішила вигнатиросійських спідвеїстів з польських ліг через вторгнення Росії в Україну.

Телевізійні Трансляції[ред. | ред. код]

Першим телебаченням, яке транслювало ігри Екстраліги зі спідвею в прямому ефірі, був Wizja Sport у 2000–2001 роках. Після закриття телеканалу в 2002 році трансляції матчів перевели на канал Polsat Sport . У той час, як Polsat Sport транслював матчі Екстраліги, трансляції матчів показували також на TV Puls . Polsat Sport транслював матчі Екстраліги до 2007 року. З 2008 року телевізійним партнером Ekstraliga Żużlowa була Telewizja Polska . Він транслював вибрані матчі на каналах TVP Sport, iTVP та TVP Info . Співпраця з Telewizja Polska завершилася із закінченням сезону 2012 року. У сезоні 2013 і 2014 Екстраліга транслювалася на платформі nc+ і на TVN Turbo . З сезону 2015 по сезон 2018 трансляції велися лише на платформі nc+. З сезону 2019 Екстраліга транслюється на Canal+ (раніше nc+) і Eleven.

Права на трансляцію за межами Польщі[ред. | ред. код]

Список медалістів[ред. | ред. код]

Медалісти[ред. | ред. код]

Сезон Золото Срібро Бронза
Ekstraliga
2000 Polonia Bydgoszcz TS Polonia Piła Pergo Gorzów Wielkopolski
2001 Apator Toruń WTS Wrocław Polonia Bydgoszcz
2002 Polonia Bydgoszcz Unia Leszno WTS Wrocław
2003 Włókniarz Częstochowa Apator Toruń Polonia Bydgoszcz
2004 Unia Tarnów WTS Wrocław Włókniarz Częstochowa
2005 Unia Tarnów Polonia Bydgoszcz Włókniarz Częstochowa
2006 WTS Wrocław Włókniarz Częstochowa Polonia Bydgoszcz
Speedway Ekstraliga
2007 Unia Leszno Unibax Toruń WTS Wrocław
2008 Unibax Toruń Unia Leszno ZKŻ Zielona Góra
2009 ZKŻ Zielona Góra Unibax Toruń Włókniarz Częstochowa
2010 Unia Leszno ZKŻ Zielona Góra Unibax Toruń
2011 ZKŻ Zielona Góra Unia Leszno Stal Gorzów Wielkopolski
2012 Unia Tarnów Stal Gorzów Wielkopolski Unibax Toruń
2013 ZKŻ Zielona Góra Unibax Toruń Unia Tarnów
2014 Stal Gorzów Wielkopolski Unia Leszno Unia Tarnów
2015 Unia Leszno WTS Wrocław Unia Tarnów
2016 Stal Gorzów Wielkopolski KS Toruń ZKŻ Zielona Góra
2017 Unia Leszno WTS Wrocław Stal Gorzów Wielkopolski
2018 Unia Leszno Stal Gorzów Wielkopolski WTS Wrocław
2019 Unia Leszno WTS Wrocław Włókniarz Częstochowa
2020 Unia Leszno Stal Gorzów Wielkopolski WTS Wrocław
2021 WTS Wrocław Speedway Lublin Stal Gorzów Wielkopolski
2022 Speedway Lublin Stal Gorzów Wielkopolski Włókniarz Częstochowa
2023
Місце Клуб Золото Срібло Бронза Разом
1. Leszno, UniaUnia Leszno 7 4 11
2. Zielona Góra, ZKŻZKŻ Zielona Góra 3 1 2 6
3. Tarnów, UniaUnia Tarnów 3 3 6
4. Wrocław, WTSWTS Wrocław 2 5 4 11
5. Toruń, KSKS Toruń 2 5 2 9
6. Gorzów Wielkopolski, StalStal Gorzów Wielkopolski 2 3 4 9
7. Bydgoszcz, PoloniaPolonia Bydgoszcz 2 1 3 6
8. Częstochowa, WłókniarzWłókniarz Częstochowa 1 1 4 6
9. Lublin, SpeedwaySpeedway Lublin 1 1 2
10. Piła, TS PoloniaTS Polonia Piła 1 1
  1. Помилка цитування: Неправильний виклик тегу <ref>: для виносок під назвою inwestycje.pl-Supernak-pge-przedluzyla-umowe-sponsorska-z-ekstraliga-zuzlowa-na-lata-2021-2023 не вказано текст