Еррет Лоббан Корд

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Еррет Лоббан Корд
Народився 20 липня 1894(1894-07-20)[1][2]
Ворренсбург, Міссурі, США
Помер 2 січня 1974(1974-01-02)[1][2] (79 років)
Рено, Невада, США
·злоякісна пухлина
Країна  США
Діяльність підприємець, політик, винахідник
Посада member of the State Senate of Nevadad[3]
Партія Демократична партія США

Еррет Лоббан Корд (англ. Errett Lobban Cord) (20 липня 1894-2 січня 1974) – американський підприємець, сенатор.

Біографія[ред. | ред. код]

Народився у Варренсбургу, штат Міссурі. Його батько був власником магазину. У 15 років покинув школу у Лос-Анджелес і зайнявся продажем старих автомобілів. Працював автомеханіком, переробляв моделі Ford. У листопаді 1919 оставив дружину з 2 синами і переїхав до Чикаго. Тут продавав авто, вважався найкращим дилером, що принесло певні кошти.

Інвестори з Auburn в Обурні в штаті Індіана запросили його 1924 допомогти з реалізацією машин. Він вирішив перекрасити машини у яскраві кольори, що дозволило їх швидко реалізувати. Згідно угоди отримував замість плати акції. Зрештою отримав контрольний пакет акцій і його обрали її президентом Auburn Automobile Company. У 1926 він купив майже збанкрутілий Duesenberg в Індіанаполісі, 1927 компанію Lycoming Engines. На 1929 заклав холдинг Cord Corporation, що контролював понад 150 підприємств. Компанія Дюзенберг виробляла найдорожчі, найпотужніші, найшвидші авто моделі Duesenberg Model J, компанія Auburn моделі середнього класу, компанія Cord automobile проміжні поміж ними моделі. Cord L-29 - перший передньопривідний автомобіль у США, Cord 810-812, де вперше ховались фари. Компанія Lycoming забезпечувала їх моторами, кузовами Limousine Body Co. Дизайном машин холдингу займались Гордон Бьоріґ, Алан Лімі. Через економічний спад Великої депресії виробництво автомобілів падало, хоча Auburn став 13 автовиробником США.

Крім автовиробників холдингу Cord Corporation належали корабельня New York Shipbuilding, таксомоторна компанія Checker Cab, літакобудівні Stinson Aircraft, Vultee Aircraft, авіакомпанія American Airways (згодом American Airlines). Вони створили ряд знакових літаків, кораблів.

Через загрозу викрадення переїхав 1934 до Великої Британії. Повернувся 1936 і попав під розгляд Комісії по цінних паперах і біржах (англ. U.S. Securities and Exchange Commission) за звинуваченням у фінансових махінаціях компанії Checker Cab. Задля уникнення можливого судового переслідування продав 1937 свою долю у Cord Corporation, Aviation Corporation, що призвело до їхнього розпаду, припинення виробництва автомобілів.

Переїхав до Лос-Анжелеса, де заробив мільйонні статки на продажу нерухомості. У Каліфорнії відкрив одні з перших радіо-(KFAC) і телестанцій.

Переїхав 1940 до штату Невада, де зайнявся політикою. Став сенатором штату від Демократичної партії замість померлого. 1958 відмовився балотуватись на пост губернатора штату. Після цього жив на ранчо Рено у Неваді, де помер. Похований на Inglewood Park Cemetery біля Лос-Анджелесу.

Близько 150 автомобілів Cord Corporation експонуються у Обурні в Auburn *Cord* Duesenberg Автомобільному Музеї (англ. Auburn *Cord* Duesenberg Museum), розміщеному у колишній будівлі Auburn Automobile Company.

Примітки[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]