Загальноосвітня школа № 22 (Кременчук)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Кременчуцька ЗОШ І—ІІІ ступенів № 22
Тип ЗОШ
Країна  Україна
Розташування Кременчук
геокоординати не задано: 2320579 ·R (Кременчук)
Засновано 1965
Директор Гербас Ганна Несторівна
Учителі 59
Учні 892
Адреса Полтавська область, Кременчук, вул. Шкільна, 16
Сайт krem-zosch-22.ucoz.ua

Кременчу́цька ЗОШ I—III ступені́в № 22 — загальноосвітня школа I—III ступенів № 22, розташована у Кременчуці на Раківці.

Історія[ред. | ред. код]

Школа відкрилась 7 вересня 1965 року. Школа будувалася за типовим проєктом 2-02-964у разом зі сталеливарним заводом, як складова інфраструктури в мікрорайоні. Першим директором став Ткаченко Сергій Васильович. На той момент школа була одна з небагатьох, де навчання велося українською мовою [1].

Учителі разом з учнями створили Ленінську кімнату, організували роботу клубу інтернаціональної дружби, шкільної агітбригади, гуртків юних туристів, волейбольної та баскетбольної секцій, гуртка технічної творчості, учнівського хору. При школі відкрили класи музичної студії, в яких вчилися грати на піаніно, на баяні, на акордеоні. Велика учнівська родина об’єднувала жовтенят, піонерів, комсомольців. М.Ф.Ярига В.Я.Загорулько. Учителі, учні та їхні батьки здійснили прекрасний проект «Шкільний сад», і зацвіли на шкільному подвір’ї яблуні, абрикоси, груші; покликав дітей на заняття зелений клас. А ще до послуг учнів та відпочиваючих у літньому таборі відпочинку дітей з мікрорайону був введений відкритий басейн для купання. Після Сергія Васильовича Ткаченка у 1970 році школу очолив Володимир Якович Загорулько, а з 1973 по 1986 р.р. директором був Ярига Микола Фотійович – людина принципова, відповідальна, вмілий організатор. С.І.Терещенко 22 роки з 1986 до 2008 р. школу очолювала Терещенко Світлана Іванівна, енергійна, наполеглива, ініціативна. Педагогічний колектив під її керівництвом добивався значних успіхів у справі навчання та виховання учнів: за результатами участі учнів у міських та обласних олімпіадах, у конкурсах-захистах учнівських наукових робіт школа посідала І-ІІ місця серед загальноосвітніх шкіл міста в 2005-2008 н.р., переможцем обласного й лауреатом Всеукраїнського конкурсів стала команда юних пожежних школи, підготовлена заступником директора школи з виховної роботи Богомоловою Ольгою Василівною та педагогом-організатором Соловйовою Владою Адольфівною. У 1992 році створено дитячу організацію «Козацький Кіш», який об’єднав загони «Книголюбів», «Добротворців», «Котигорошків», «Екологів», «Фольклористів».

Учні 2-го класу приймалися в козачата, залучалися до цікавих справ. П’ятикласники обирали свого курінного, складали план роботи куреня, за яким знайомилися з історією доби козаччини, традиціями, фольклором тих часів. Старшокласники залучалися до козацького лекторію, що передбачав заохочення учнів до вивчення історії України, історії козаччини, звичаїв, обрядів, культури козацького життя. З 2008 р. школу очолює Гербас Ганна Несторівна, сучасний керівник, добрий господарник. Школа зберігає найкращі традиції, що складалися роками: залишається українською мовою мова навчання; пріоритетним своїм завданням вчителі вважають формування стійкого позитивного ставлення учнів до навчання, озброєння учнів міцними системними знаннями, вироблення в них навичок навчання та самостійності, почуття патріотизму, національної гордості;

З 2010 р. за ініціативою учнів було змінено форму дитячої учнівської організації - Республіка «Світ у долонях». Сьогодні школярі за власною ініціативою беруть участь в інтелектуальних турнірах, громадянських акціях, виховних шкільних та міських заходах. 85 випускників школи стали золотими медалістами, 52 учні закінчили школу зі срібною медаллю. У школу повернулися педагогічними працівниками колишні випускники школи: Сакун Тетяна Володимирівна, Бондарєва Ольга Євгеніївна, Кошель Валентина Олександрівна, Бучек Тетяна Миколаївна, Литвиненко Ірина Митрофанівна, Білецька Аліна Миколаївна, Сакун Оксана Анатоліївна, Заріцька Анна В’ячеславівна, Виходець Вячеслав Васильович. Сьогодні в школі навчається 892 учні, 32 класи, працює 59 учителів, з них: - 13 учителів-методистів; - 7 старших учителів; - 6 відмінників освіти України; - 27 спеціаліст вищої кваліфікаційної категорії.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Історія школи. Архів оригіналу за 5 березня 2016. Процитовано 23 квітня 2011.

Посилання[ред. | ред. код]