Земля Пірі

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Земля Пірі
Назва на честь (епонім):
  • Роберт Пірі

  • 82°38′ пн. ш. 32°30′ зх. д. / 82.633° пн. ш. 32.500° зх. д. / 82.633; -32.500Координати: 82°38′ пн. ш. 32°30′ зх. д. / 82.633° пн. ш. 32.500° зх. д. / 82.633; -32.500
    Країна  Гренландія
    Регіон Ґренландський національний парк
    Тип півострів
    Земля Пірі. Карта розташування: Гренландія
    Земля Пірі
    Земля Пірі
    Земля Пірі (Гренландія)
    Мапа
    CMNS: Земля Пірі у Вікісховищі
    Земля Пірі — розташування на мапі Гренландії

    Земля Пірі (дан. Peary Land) — півострів на крайній півночі Гренландії, між затоками Вікторія-фіорд і Індепенденс-фіорд. Омивається з півночі морем Лінкольна і Північним Льодовитим океаном.

    Рельєф переважно гірський, максимальна висота — 1920 м. Узбережжя розчленоване фіордами (найбільший — Фредерік-Хайд-фіорд). Західна частина (Земля Нерса) і найбільш піднесені частини гір Рузвельта і Ганс-Егеде покриті льодовиками. На півострові знаходиться найпівнічніший мис Гренландії — Моррис-Джесуп.

    Півострів був названий на честь американського полярного дослідника Роберта Пірі, який досліджував цей район в 1900 році.

    Земля Пірі не є частиною будь-якого муніципалітету, але є частиною Національного парку Північно-Східної Гренландії. Розмір регіону становить близько 375 км зі сходу на захід і 200 км з півночі на південь, загальною площею 57 000 км². Розташовано лише трохи більше 700 км на південь від Північного полюса. Терен майже повністю вільний від льодовикової шапки. Опадів настільки мало (лише від 25 до 200 мм на рік, усе у вигляді снігу), що є полярною пустелею. Терен не зазнав зледеніння під час останнього льодовикового періоду. Проте в її західній частині є місцева льодовикова шапка Ганс Таусен, з товщиною криги щонайменше 344 м.

    Флора і фауна[ред. | ред. код]

    Карибу та мускусні бики живляться розрідженою рослинністю, яка охоплює лише близько 5 % поверхні та включає 33 види квіткових рослин. Інша фауна включає арктичну лису, арктичного вовка, білого ведмедя та арктичного зайця.

    Палеокультури[ред. | ред. код]

    Земля Пірі була заселений трьома окремими культурами, за часів кліматичних оптимумів:

    Корисні копалини[ред. | ред. код]

    На північному сході Землі Пірі, у Цитроненфіорд, у 1993 році були винайдені великі цинко-свинцеві родовища. Вони є найпродуктивнішими із ще нерозроблених родовищ цинку у світі.

    Посилання[ред. | ред. код]