Зигмунт Гульденштерн

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Зигмунт Гульденштерн
Ім'я при народженні Сигізмунд Юлленшерна
Народився 1598(1598)
Кальмар
Помер 1666
Гданськ
Поховання Базиліка Святої Діви Марії
Країна  Річ Посполита
Німеччина[1]
Національність швед
Діяльність дипломат, Каштелян
Alma mater Ростоцький університет[2], Страсбурзький університет[d][2] і Лейденський університет[2]
Знання мов шведська
Посада каштелян Гданська
Термін 1656—1666 роки
Конфесія лютеранство
Рід Гулленштерни
Батько Йоган Гулленштерна
Мати Сигрід Браге
Брати, сестри Johan Gyllenstiernad і Casimir Gyllenstiernad
У шлюбі з Анна Цема
Діти 1 син і 3 доньки
Герб
Герб

Зигмунт Гульденштерн (пол. Zygmunt Guldenstern, при народженні швед. Sigismund Gyllenstierna, Сигізмунд Юлленшерна, 1598  —1666) — державний діяч, урядник, дипломат Речі Посполитої шведського походження.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив зі знатного шведського роду Гулленштерн, гілки Лундголмен. Син Йогана Гулленштерни, шведського адмірала, та графині Сигрід Браге (доньки Пер Браге Старшого, риксдротса Швеції). Народився Зигмунд у 1598 році в Кальмарі. Його батько був прихильником Сигізмунда Вази у боротьбі з Карлом Зедерманландським. У 1599 році після поразки першого родина Гулленштерна-Лундголмен перебралася до Речі Посполитої, де змінила прізвище на Гульденштерн.

Навчався в академічній гимназії в Торуні. 1608 року втратив матір. З 1615 року слухав лекційні курси в університетах Ростоку і Страсбургу. 1617 року помирає батько Зигмунда. У 1623 року навчався в Лейденському уніерситеті (Голландська республіка).

По поверненню до Речі Посполитої в середині 1620-х років опинився при дворі короля Сигізмунда III. Пізніше призначається королівським ложничим (відповідав за королівську спальню).

У 1633 році на коронаційному сеймі отримав від нового короля Владислава IV індигенат на підтвердження свого шляхетства. 1635 році призначається заступником королівської військово-морської комісії. Спільно з Герардом Денгоффом брав участь у відновленні флоту Речі Посполитої.

Завдяки шлюбу з донькою Фабіана Чеми отримав у посаг місто Чемо в Королівській Пруссії та староство Штумське. Усі його діти виховувалися у кальвінізмі. 1636 році разом з віленським воєводом Кшиштофом Радзивіллом і лібішовським старостою Анджеєм Реєм очолював похороні заходи Анни Вази, стрийни короля Владислава IV, в м. Торунь. Саме Анна влаштувала в свій час шлюб батьків Зигмунда Гульденштерна, незважаючи на спротив їх родин.

У 1645 році очолював польських лютеран під час з'їзду кальвіністів, католиків і лютеран (Colloquium charitativum) в Торуні, де розглядалися шляхи встановлення релігійного миру в Речі Посполитій. Отримав мальборкську економію

1651 року в Гаднську зафундував родинну каплицю. У 1655 році відмовився перейти на бік шведського короля Карла X Густава, що вдерся до Речі Посполитої. У 1656 році обороняв Мальборк, але вимушений був здати замок шведам. В подальшому призначається каштеляном Гданська і сенатором держави. 1657 року призначено посланцем до королівства Данія, де він домовлявся про спільні дії проти Швеції.

У 1660 році брав участь в укладанні мирного договору в Оліві. Водночас виагав повернення власних речей та коштів, захоплених шведами у 1650-х роках, проте марно.

Майно[ред. | ред. код]

На момент смерті Зигмунта Гульденштерна його маєтки (Заєзеже, Міхорово, Мірани, Кігвуси, Садлуки, Еренфельд, Ліхтенфельдт, Йорданки, Ігли, Гінтера і Закренти) коштували 270 тис. польських злотих, а також було накопичено численні череди великої і дрібної рогатої худоби, комори з різними зерном. Мав також багату бібліотеку.

Родина[ред. | ред. код]

Дружина — Анна, донька Фабіана Цеми, каштеляна Хелміна

Діти:

  • Владислав Казимир (д/н—1686), староста Штумський
  • Катерина Лукреція, дружина: 1) Яна Казимира Кретковського; 2) Конопацького
  • Барбара Маріанна, дружина Владислава Лося, стольника плоцького
  • Дорота Феліція, дружина Кшиштова Томаша Дрогойовського, хорунжого перемишлянського

Джерела[ред. | ред. код]

  • T. Oracki, Słownik biograficzny Warmii, Prus Książęcych i Ziemi Malborskiej od połowy XV do końca XVIII wieku, t. 1: A–K, Olsztyn 1984, s. 81
  • Wojciech Łygaś: Gdańsk: szwedzkie karty historii. Gdańsk: Marpress, 2001, s. 132nn. ISBN 83-87291-75-7.
  1. Catalog of the German National Library
  2. а б в Elgenstierna G. Den introducerade svenska adelns ättartavlor — 1927. — Т. 3. — С. 360. — 796 с.