Зморшки

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Зморшки на пальці, який тримали у воді 15 хвилин
Вікові зморшки

Змо́ршки — це борозенки та складки шкіри, що виникають на обличчі, шиї, руках та інших ділянках тіла, які з'являються у результаті розриву та пошкоджень сполучних еластичних волокон колагену та еластину — двох найважливіших складових шкіри людини.

Види зморшок[ред. | ред. код]

  • Вікові зморшки — це результат природних процесів, що відбуваються в організмі. З віком шкіра втрачає еластичність, перестає утримувати вологу, порушуються обмінні процеси, що призводить до змін поверхневих шарів шкіри, і появі дрібних і великих зморшок.
  • Мімічні зморшки — це результат частого скорочення м'язів при розмові, звички мружитись, плакати або сміятись.[1]

Причини появи зморшок[ред. | ред. код]

До причин появи зморшок відносяться:

  • мімічні звички

Зморшки викликають різні мімічні звички: зморщування чола, примруження очей (зазвичай на сонці); манера сміятися також сприяє утворенню зморшок; у деяких осіб сміх викликає різке скорочення всіх лицьових м'язів.

Передчасна поява зморшок спостерігається також при неправильному положенні голови під час сну[джерело?]. Багато людей сплять, високо підкладаючи під голову подушки; голова при цьому схиляється на груди, а на шиї і підборідді утворюються зморшки.

Зморшки можуть з'явитися також при інтенсивному зниженні маси тіла. Розтягнута шкіра не може швидко скоротитися, вона відвисає, покривається зморшками.

  • вікове старіння шкіри

Вже на третьому десятку років життя зморшки є наслідком розпочатого вікового в'янення шкіри. Між 30 та 40 роками кількість зморшок значно зростає і досягає максимуму до 55-60 років. Шкіра у літніх людей втрачає свою щільність та пружність; внаслідок потоншення підшкірної жирової клітковини, переродження та загибелі еластичних волокон вона розтягується і опускається; при цьому різко виступають виличні кістки, чітко виявляються носогубні складки, збільшується обсяг підборіддя, шиї, потилиці.

  • зловживання декоративною косметикою

Чимало дівчат з гарною шкірою зловживають частим умиванням та припудрюванням лиця. А часте застосування пудри висушує шкіру і створює умови для утворення зморшок.

  • природні чинники

Чималу роль у розвитку зморшок у молодих людей відіграють різні зовнішні впливи: тривале перебування на сонці та вітрі, температурні коливання повітря, його надлишкова сухість або вологість; тривале перебування у задушливих, задимлених приміщеннях (пасивне куріння).

  • перенесені захворювання

Інфекційні, хронічні захворювання, порушення нервової та ендокринної систем, жіночі, шлунково-кишкові захворювання послаблюють опірність організму, знижують пружність шкіри, та вона починає зморщуватися.

Профілактика зморшок[ред. | ред. код]

Позбавлення поганих звичок[ред. | ред. код]

При появі подвійного підборіддя, тонкої в'ялої шкіри та складок на шиї рекомендується позбутися поганої звички притискати підборіддя до грудей. Набагато корисніше, та й красивіше, тримати голову злегка піднятою. Велике значення має стан зубів і своєчасне протезування. Відсутність зубів не тільки веде до ненормального травлення, але і неминуче змінює форму обличчя: щоки западають, утворюються глибокі складки і борозни.

Захист від прямих сонячних променів[ред. | ред. код]

Слід уникати дії прямих променів сонця, а перед загорянням обов'язково змастити обличчя кремом.

Здоровий спосіб життя[ред. | ред. код]

Правильного догляду за шкірою обличчя та профілактики недостатньо для успішної ліквідації зморшок. Треба дбати про поліпшення загального стану здоров'я; встановити загальнозміцнюючий режим, дотримуватися певної дієти, займатися фізкультурою і гімнастикою всього тіла та обличчя. Здоровий спосіб життя, правильний догляд за шкірою, контроль за мімікою і гарний настрій допоможуть віддалити появу зморшок.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Архівована копія. Архів оригіналу за 5 березня 2016. Процитовано 13 серпня 2014.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)

Джерела[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]