Змішані бойові мистецтва

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Змішані бойові мистецтва (англ. mixed martial arts, MMA) — вид спорту і категорія бойових мистецтв, що включає в себе різноманітні засоби і способи ведення оборони й нападу в рукопашному бою.

Чемпіони світу зі змішаних бойових мистецтв Річ Франклін та Чак Ліделл у рейтинговому бою на 115 етапі UFC.

Основу змішаних бойових мистецтв складають класичні види боротьби (греко-римська і вільна боротьба, дзюдо, джиу-джитсу, тощо) і класична ударна техніка (бокс, муай тай та кікбоксинг). На відміну від класичних бойових мистецтв, які у своїй більшості походять із країн Сходу, змішані бойові мистецтва не несуть в собі духовного або релігійного навантаження, віддаючи перевагу спортивно-прикладному аспекту.

Уніфіковані і ефективні змішані бойові мистецтва стають дедалі популярнішими в сучасному світі. Особливу популярність мають відкриті змагання з MMA — бої змішаного стилю, чи «бої без правил». Найпопулярнішими серед регулярних змагань є Абсолютний бійцівський чемпіонат, Чемпіонат Strikeforce, Бійцівський чемпіонат PRIDE (до розвалу у 2007 році), Бійцівський чемпіонат RINGS (до розвалу у 2002 році) та інші.

В Україні належать до змішаних єдиноборств — панкратіон, мікс-файт[1] та фрі-файт[2]. 19 листопада 2004 року Міністерство України у справах сім'ї, молоді та спорту офіційно визнало фрі-файт як вид спорту. З 2001 року за правилами фрі-файта у Київському Палаці спорту проводиться Турнір Честі «Зірка Пересвіту».

У 2018 році було створено аматорську Федерацію змішаних бойових мистецтв України (UF MMA)[3], президентом якої став Володимир Тесля.

17 листопада 2018 року у Києві відбувся перший Кубок України зі змішаних бойових мистецтв ММА серед аматорів — UF MMA 2018[4].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Мікс-файт в Україні офіційно визнано видом спорту. «Корреспондент». 9 лютого 2010. Архів оригіналу за 9 березня 2016. Процитовано 20 березня 2022. 
  2. http://www.scu.org.ua/ua/federations/freefight/[недоступне посилання з липня 2019]
  3. В Україні створено аматорську Федерацію змішаних бойових мистецтв. Архів оригіналу за 24 квітня 2019. Процитовано 7 травня 2019. 
  4. У Києві пройде Перший Кубок України з ММА серед аматорів. wwfc.ua (рос.). Архів оригіналу за 27 вересня 2021. Процитовано 27 вересня 2021. 

Посилання[ред. | ред. код]