Катерина Клевська (герцогиня Гельдернська)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Катерина Клевська
 
Народження: 25 травня 1417
Клеве, Німеччина
Смерть: 10 лютого 1476 (58 років)
Rijnwaardend
Країна: Німеччина
Рід: Ламаркиd
Батько: Адольф Id
Мати: Марія Бургундська
Шлюб: Arnold, Duke of Gueldersd
Діти: Марія Гельдернська, Adolf, Duke of Gueldersd, Catherine of Gueldersd[1] і Margaret of Gueldersd

CMNS: Медіафайли у Вікісховищі

Катери́на Кле́вська (25 травня 1417 — 10 лютого 1479) — герцогиня Гельдерну в шлюбі з Арнольдом Егмонтом[ru]. Регентка Гельдерна за відсутності чоловіка 1450 року.

Життєпис[ред. | ред. код]

Катерина — дочка Адольфа I[ru], герцога Клевського, та його другої дружини Марії Бургундської. Вона була небогою Філіппа Доброго[2].

Катерина жила з батьками до 1431 року, бувши вже рік заміжньою. У неї були тісні стосунки з Філіпом Бургундським, якому не довіряв її чоловік. Катерина відправила свою дочку Марію на виховання при бургундському дворі. Обстріл міста Дріель коштував її чоловікові підтримки його герцогства. Катерина була посередником між її чоловіком і станами. 1450 року герцог Арнольд вирушив у паломництво до Рима і Палестини. За його відсутності Катерина була регенткою[3].

Вона допомагала своєму синові Адольфу[ru], коли він успадкував тягар правління від свого батька. Карл, герцог Бургундський, взяв Адольфа в полон 1470 року, коли той видався йому ненадійним союзником Бургундії[3]. Катерина провела свої останні роки в Лобіті, де й померла 1476 року.

Часослов[ред. | ред. код]

26 січня 1430 року, вийшовши заміж за Арнольда, Катерина замовила часослов. Часослов містить її родовід, а також зображення самої Катерини в молитві. Часослов був загубленим протягом чотирьохсот років, перш ніж з'явився знову 1856 року. Це одна з найбагатше прикрашених книг такого роду, що збереглася донині.

Діти[ред. | ред. код]

Катерина мала п'ятеро дітей:

Родовід[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Lundy D. R. The Peerage
  2. Marshall, Rosalind K. Scottish Queens, 1034-1714. — Tuckwell Press, 2003. — С. 57.
  3. а б Kloek, Els. 1001 Vrouwen uit de Nederlandse Geschiedenis. — Vantilt, 2013. — С. 71.