Квадратура (астрономія)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ілюстрація східної і західної квадратур зовнішньої планети (наприклад, Марса)

Квадратура — конфігурація зовнішньої планети (тобто планети, більш віддаленої від Сонця, ніж Земля), коли кутова відстань планети від Сонця дорівнює 90°. Якщо планета в цей час перебуває на схід від Сонця, конфігурацію називають східною квадратурою, а якщо на захід — західною квадратурою. У східній квадратурі різниця екліптичних довгот Сонця й планети становить близько -90°, а в західній — близько +90°[Прим. 1].

Аналогічно визначають квадратури Місяця, астероїдів, комет та інших тіл у Сонячній системі[1]. Термін походить від лат. quadratura — «надання квадратної форми»[2].

Іноді виділяють також напівквадратури, коли кут між планетою (чи Місяцем) і Сонцем становить 45°, і полуторні квадратури[усталений термін?] (кут 135°)[джерело?].

Для внутрішніх планет квадратури неможливі, але у Венери бувають напівквадратури. Це відбувається поблизу її східної або західної елонгації (її елонгації досягають 48°).

Місячні квадратури[ред. | ред. код]

Місяць у різних положеннях відносно Сонця, вид з боку північного полюса Землі. Східна (3) та західна (7) квадратури; східна (2) та західна (8) напівквадратури; східна (4) та західна (6) полуторні квадратури

У квадратурах видима частина Місяця освітлена Сонцем наполовину. Під час східної квадратури Місяць перебуває в першій чверті, під час західної квадратури — в останній чверті. Припливи в цей час мають мінімальну амплітуду (так звані квадратурні припливи), оскільки хвилі місячних та сонячних припливів перебувають у протифазі.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. У деяких публікаціях (наприклад, БСЭ) квадратуру визначають саме за різницею екліптичних довгот (а не за кутовою відстанню від Сонця).

Джерела[ред. | ред. код]

  1. Конфігурації // Астрономічний енциклопедичний словник / за заг. ред. І. А. Климишина та А. О. Корсунь. — Львів : Голов. астроном. обсерваторія НАН України : Львів. нац. ун-т ім. Івана Франка, 2003. — С. 227—228. — ISBN 966-613-263-X.
  2. Квадратура // Астрономічний енциклопедичний словник / за заг. ред. І. А. Климишина та А. О. Корсунь. — Львів : Голов. астроном. обсерваторія НАН України : Львів. нац. ун-т ім. Івана Франка, 2003. — С. 210. — ISBN 966-613-263-X.

Посилання[ред. | ред. код]