Клас Ларссон Флемінг

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Клас Ларссон Флемінг
швед. Klas Larsson Fleming
Народився березень 1592[1]
Аскайненd, Південно-Західна Фінляндія, Швеція[1]
Помер 26 липня 1644(1644-07-26)[1] (52 роки)
Кільська бухта[1]
·вогнепальне поранення
Поховання Värmdö Churchd[2]
Країна  Швеція[3]
Діяльність військовослужбовець, містобудівник
Alma mater Віттенберзький університет Лейкореяd[2]
Учасник Тридцятирічна війна
Посада Over-Governor of Stockholmd[4], Риксрод[1], Закономовець[1] і камергер[1]
Військове звання адмірал[1]
Батько castellan Lauri Hermanninpoika Fleming, lord of Louhisaarid[5]
Мати Anna Henrikintytär of Kankainend[5]
У шлюбі з Helena Bielked[2] і Anna Yrjäntytär Snakenborg, heiress of Norrnesd[2]
Діти Herman Claesson Flemingd[5], Barbro Flemingd[5], Lars Claesson Flemingd і Göran Flemingd[5]

Клас Ларссон Флемінг (швед. Klas Larsson Fleming; 1592(1592) — 1644) — шведський адмірал і член ріксрода.

Народився в 1592 році в Вільнесе (Фінляндія). Його батьком був інтендантом Абоського замку Ларс Флемінг, а матір'ю — Ганна Горн.

Провчившись деякий час в декількох іноземних університетах, в 1612 році він вступив на військову службу і взяв участь у шведській інтервенції у Росію, під час якої просунувся до чину ротмістра. Тоді ж він був помічений королем.

У 1619 році він став віце-адміралом.

У 1625 році його призначили членом ріксрода, а в 1629 році Флемінг отримав чин адмірала і посаду президента рахункової палати. Через рік він стає державним камер-радником, а ще через два — лагманом Седерманланду. У 1634 році він був призначений лагманом седерфіннського судового округу у Фінляндії.

Як президент рахункової палати Флемінг активно допомагав пфальц-графу Йогану Казимиру, який був призначений для управління фінансами держави, але не знав ні шведської мови, ні законів Швеції.

У 1634 році Флемінг був призначений губернатором Стокгольма. Перебуваючи на цій посаді, він сприяв поліпшенню планування міста та облаштування вулиць. При ньому було завершено будівництво церкви Св. Якова, побудовані шлюзи і т. д. У 1637 році Флемінг був також призначений на пост президента Комерц-колегії.

Коли його призначили в допомогу ріксадміралу Карлу Юллен'ельму, він активно взявся за приведення флоту до боєздатного стану. У 1644 році йому було довірено командування флотом, який багато в чому був його власним творінням.

Після битви з данцями біля острова Фемарн (1 липня 1644), яка не принесла перемоги жодній зі сторін, він відвів свої кораблі для лагодження у Кільську бухту. Данці, не знаючи, де знаходяться шведи, 4 липня виявили противника в бухті, після чого настала тритижнева блокада.

26 липня, коли Флемінг мив руки в своїй каюті, в неї потрапило ядро, випущене з датською батареї, що була влаштована на березі. Слуга, який тримав тазик, був убитий наповал, адміралові ж відірвало ногу, від чого він через дві години помер.

Сім'я[ред. | ред. код]

Був двічі одружений: першим шлюбом з Анною Ерансдоттер Снаккенборг (з 1618), другим — на баронесі Хелені Бельке (з 1638).

Примітки[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • Nordisk familjebok. B. 8. — Stockholm, 1908.
  • Svenskt biografiskt handlexikon. — Stockholm, 1906.