Кобан (хан)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Кобан
Народився XII ст.
Помер після 1202
Національність половці
Діяльність політик
Титул хан
Рід Урусобичі
Батько Аккуш?

Кобан (*д/н —після 1202) — половецький хан з лукоморських половців. Ім'я також зустрічалось у спотвореній латинській формі «Губан».

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив з роду Урусобичів. Ймовірно був сином хана Аккуша. Можливі два варіанти етимології — Qopan (високий, великий, переможний, здоровий) або Qaban (свиня). Втім вважається найймовірнішим перший варіант. Був одним із найвпливовіших половецьких ханів свого часу.

У 1190 році разом з батьком брав участь у поході на Поросся. Того ж року разом з іншими ханами зазнав поразки біля річки Інгулець, потрапивши у полон. За пропозицією Ростислава Рюриковича, його було відпущено за відкуп.

У 1191 році разом з братами — Акочаєм, Акумом, Колдечі — відбивав напад руських військ. Після цього рушив на допомогу Івану Асеню I, царю Болгарії, у війні з Візантійською імперією.

Ймовірно, Кобан брав участь у війні болгар проти угорців у 1202 році у районі Мачви. після цього повернувся до Болгарії, брав участь у війнах проти Візантії.

На володіння Кобана мав здійснити кілька походів волинський князь Роман Мстиславич.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Баскаков Н. А. Тюркская лексика в «Слове о полку Игореве» / Отв. ред. акад. А. Н. Кононов; Рецензенты: С. Н. Иванов, Э. Р. Тенишев; Институт языкознания АН СССР. — М.: Наука, 1985. — С. 85
  • Zimonyi I.P.pdf| Zimonyi I. History of the Turkic speaking peoples in Europe before Ottomans[недоступне посилання з липня 2019]