Атрак

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Атрак
Народився 11 століття
Помер 12 століття
Діяльність воєначальник
Знання мов половецька
Учасник Дідгорська битва
Посада хан
Конфесія християнство
Батько Шарукан
Діти Ґурандухт, Кончак і Ельтут

Атрак (Отрок) (? — 1125) — половецький хан. Син Шарукана з роду Ольберлю.

Біографія[ред. | ред. код]

Після поразки від війська Володимира Мономаха в 1111 р., половці на чолі з Атраком та його братом Сирчаном відійшли на північний Кавказ. В 1118 р. Атрак уклав союз з правителем Грузії Давидом IV Будівельником. В 1121 р. половці брали участь в Дідгорській битві, в якій грузини перемогли коаліцію мусульманських правителів. В 1125 р., по смерті Володимира Мономаха, половці на чолі з Атраком вернулись в приазовські степи.

Сім'я[ред. | ред. код]

Легенда про євшан-зілля[ред. | ред. код]

Галицько-Волинський літопис згадує, як Володимир Мономах розбив половців і змусив половців на чолі з Атраком відступити на Кавказ (в Обези за Залізні Ворота), а брата його — Сирчана — за Дон. По смерті Володимира Мономаха, Атрак не захотів повертатися в рідні степи.

Після ж смерті Володимирової лишився у Сірчана один Співець — Орев, і послав він його в Обезя, кажучи: „Володимир умер уже, то ж повертайся, брате, назад в землю свою“. Перекажи ж ти йому ці слова мої, заспівай йому пісень половецьких. А як не схоче послухати, то дай йому понюхати зілля, яке зветься євшаном.

А як той відмовився повертатись і слухати, дав він йому зілля. І понюхавши, заплакав той і сказав: „Краще на своїй землі кістьми лягти, ніж на чужині славному бути“. І прийшов він у землю свою...

Поема Миколи Вороного Євшан-зілля інспірована цією легендою.

Примітки[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]