Комплекс садиби Харитоненка

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Комплекс садиби Харитоненка
Садиба Харитоненка

50°54'38.22N, 34°48'35.05E
Країна Україна Україна
Розташування Суми
Статус спадщини пам'ятка архітектури місцевого значення України і пам'ятка історії місцевого значення України
Містить Головний будинокd, Головна контора маєтків Харитоненкаd і Службовий корпусd
Адреса Суми, вулиця Троїцька, 4

Комплекс садиби Харитоненка. Карта розташування: Україна
Комплекс садиби Харитоненка
Комплекс садиби Харитоненка
Комплекс садиби Харитоненка (Україна)
Мапа

CMNS: Комплекс садиби Харитоненка у Вікісховищі

Комплекс садиби Харитоненка (1880—1890) — архітектурна пам'ятка національного значення, розташована в м. Суми, за адресою: вулиця Троїцька, 4. До комплексу входять торгова контора, родова садиба і сад.

Опис[ред. | ред. код]

Контора торгового дому «Харитоненко і син» в 1860 роках була одноповерхова. У 1913 році її добудували в неокласичному стилі, стала двоповерхова (1913 рр.). Споруда служила резиденцією сімейства Харитоненко. Всі споруди були оснащені всіма видами комунікацій. Територію перед будинком прикрасив фонтан, прикрашений чарівної фігуркою античного божества.


Історія садиби[ред. | ред. код]

На березі річки Псел, де впадає в неї річка Сумка, в 1860-х рр цукрозаводчик Іван Харитоненко придбав ділянку землі з одноповерховим будинком і двома кам'яними флігелями. Тоді ж була почата перша перебудова садиби, а південний флігель був обладнаний під контору.

Інші відносять садибу Харитоненків до 1880-1910-их рр. Нібито в 1880-і в глибині ділянки з парком був побудований особняк, перед яким на червоній лінії вулиці розмістилася контора. У 1910 роках на ділянці були споруджені новий конторський будинок, службовий корпус зі стайнями, а також прокладено міст через Сумку. Двоповерховий особняк виконаний у модернізованих ренесансно-барокових формах. Головна контора — в стилі неокласицизму. До складу садиби входили також фонтан перед житловим корпусом і парк над Пслом. Павло Харитоненко успадкував від батька найбільше в Російській імперії об'єднання з семи цукрових і одного рафінадного заводів, з центральною конторою в Сумах — «Харитоненко і син». Ця контора є складовою комплексу «Садиба Харитоненка». У 1912—1913 роках Харитоненко провів ремонт всіх будівель, в тому числі будинку контори, яка стала двоповерховою. Стайні і льодовики також стали новими і зручними, а сад, що розкинувся на березі річки, удосконаленим. У довоєнний час в приміщенні контори розміщувався дитячий санаторій імені Косіора, під час війни був госпіталь, у повоєнний час — поліклініка № 1. Після 1991 року тут розміщувалася міська архітектура. Були спроби відремонтувати приміщення, місто передало його у власність Національного банку України, потім до Міністерства освіти. Зараз садиба Харитоненків належить Українській академії банківської справи НБУ.

Джерела[ред. | ред. код]

  • http://www.doroga.ua/poi/Sumskaya/Sumy/Usadjba_Kharitonenko/3644 [Архівовано 22 Лютого 2020 у Wayback Machine.]
  • Постанова Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2001 р. № 1761. Про занесення пам'яток історії, монументального мистецтва та археології національного значення до Державного реєстру нерухомих пам'яток України