Копчатов Богдан Григорович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Богдан Копчатов
Богдан Григорович Копчатов
 Капітан
Загальна інформація
Народження 22 жовтня 1997(1997-10-22) (26 років)
Брацлав
Національність українець
Alma Mater Національна академія сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного
Псевдо Ахіл
Військова служба
Приналежність Україна Україна
Вид ЗС ЗСУ Збройні сили
Формування
Війни / битви Російсько-українська війна
Нагороди та відзнаки
Хрест бойових заслуг
Хрест бойових заслуг
Орден Богдана Хмельницького III ступеня (Україна)

Богдан Григорович Копчатов (нар. Брацлав, Вінницька область[1]) — український військовослужбовець, капітан Збройних сил України, учасник російсько-української війни. Кавалер Хреста бойових заслуг (2022), лицар ордена Богдана Хмельницького III ступеня.

Життєпис[ред. | ред. код]

Народився 22 жовтня 1997 року. Родом із м. Брацлав Вінницької області.

2018 року закінчив Національну академію сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного. За розподілом потрапив у 131-й окремий розвідувальний батальйон, де пройшов шлях командиром взводу вогневої підтримки, розвідувального взводу та розвідувальної роти[1].

Учасник бойових дій в зоні ООС[1].

24 лютого 2022 року одним із перших зустрів повномасштабне російське вторгнення в Україну на адмінкордоні з Кримом. Тоді капітан Богдан Копчатов прийняв під командування взвод морської піхоти, який залишився без командира. Прибувши в Запорізьку область від передав бійців та командування представнику морської піхоти[1].

2 березня 2022 року отримав дев'ять куль під час ведення розвідки на Запоріжжі. Лікування важкопоранений боєць проходив у Дніпрі та Львові[1].

17 жовтня 2022 року завершив військову службу за станом здоров'я.

Нагороджений багатьма нагородами різних відомств, в тому числі орденом Богдана Хмельницького III ступеня та Хрестом Бойових Заслуг.

Державні нагороди[ред. | ред. код]

  • Хрест бойових заслуг (14 жовтня 2022) — за особисту хоробрість і відвагу, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, самовіддане виконання військового обов'язку[2];
  • орден Богдана Хмельницького III ступеня (13 квітня 2022) — за особисту мужність і самовіддані дії, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі[3].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в г д Ю. Ковалишена. Одним із перших зустрів військових РФ на Кримському кордоні: історія Богдана Копчатова з Вінниччини // Суспільне Новини. — 2022. — 8 грудня.
  2. Указ Президента України від 14 жовтня 2022 року № 717/2022 «Про нагородження відзнакою Президента України «Хрест бойових заслуг»»
  3. Указ Президента України від 13 квітня 2022 року № 238/2022 «Про відзначення державними нагородами України»