Корейський меч

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Мечі епохи Трьох Царств зазвичай мали кільцеподібне руків'я. Руків'я дорогих мечів прикрашали драконами і феніксами

Корейська меч (кор.검, читається "ком", ханча 劍) — меч, вироблений на території Корейського півострова. Відмінною особливістю корейських мечів є пристосованість до носіння в руці (а не на поясі) ріжучим краєм вниз, тоді як японський меч носять на поясі ріжучим краєм вгору[1].

Історія[ред. | ред. код]

Корейська ковальська справа розвивалася в умовах контактів з сусідніми країнами, збагачуючи мистецтво виготовлення мечів. У доісторичну епоху японські і корейські виробники мечів обмінювалися досвідом[2]; після завоювання країни монголами монгольські ковальські традиції були перейняті корейцями[3].

Довгі мечі епохи Трьох корейських держав використовувалися переважно кавалерією і командувачами (які також пересувалися верхи), а не піхотою. В цей час наземні війська складалися в основному з піших пікінерів і лучників, кінних лучників, кінних мечників, озброєних двома мечами. Мечі були основною зброєю під час битви, а використовувалися для несподіваних атак, оборонних маневрів і ближнього бою. Клинки були важкими, так як виготовлялися з бронзи, а пізніше із заліза, часто забезпечувалися накінечниками. Короткі мечі використовувалися броньованими піхотинцями.

До останньої третини періоду Трьох Королівств Кореї (з 450 року н.е.), технологія виготовлення сталі прийшла з Китаю (можливо в період Південних і Північних династій) і була прийнята на озброєння в усіх трьох королівствах (Когурьо, Пекче і Сілла).

У період династії Корьо кілька корейських мечів були експортовані торговими місіями в Азії.

Термінологія[ред. | ред. код]

Існує 15 різновидів корейських мечів[джерело?], деякі з них більш відомі, ніж інші.

У поняття «меч» входять також:

  • комджіп або піхви, часто лаковані;
  • хьольджо або дол (більшість корейських мечів не містять цей елемент);
  • хвандо-магі або фланець;
  • кходині (코등이) гарда (захист рук); навершя у вигляді кільця; пензлик; круглу або широку гарду.

Існують дерев'яні мечі (мокком), металеві мечі, незаточенні тренувальні мечі (каком) і сталеві мечі з одностороннім заточенням з долом (чінком).

Галерея[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Black Belt. — Active Interest Media, Inc. — С. 36.
  2. Katsumata S.. Gleams From Japan. — Taylor& Francis, 2013. — (Routledge Revivals) — ISBN 9781136654213.
  3. White C.. Korea Up Close: Photographic Encounters by Foreign Observers. — 서울셀렉션, 2007. — С. 118. — ISBN 9788991913189.