Користувач:Борис Тимофійчук/Чернетка

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Парафія Успіння Пресвятої Богородиці
Бучацький район, Тернопільська область, Україна
Тип споруди церква
Засновник Владислав та Марія Бучацькі
Належність УАПЦ
Адреса вулиця Івана Франка

Парафія Успіння Пресвятої Богородиці — діючий парафіяльний храм Тернопільської єпархії Київського патріархату УАПЦ у селі Соколів Бучацького району Тернопільської області.

Коротка історія[ред. | ред. код]

1843 року під керівництвом Владислава і Марії Бучацьких вимурували храм Успіння Пресвятої Богородиці. 1885 року відбулося придбання необхідного інвентаря. 1962—1975 роках, церква була закрита, а приміщення використовувалося як склад для зерна. Згодом, за сприяння жителя села Йосипа Патроняка, храм відкрили. Відтоді, щотретьої неділі, священник із Золотого Потоку відправляв богослужіння.

Починаючи з травня 1988 року на парафії служить священник Григорій Смоляк. З його приходом розпочалося відновлення церкви з середини та ззовні. Також завдяки отцю Григорію у 2005 році на перехресті доріг села було збудовано фігуру Матері Божої, а вже в 2007 році було відновлено криницю, де парафіяни мали змогу освячувати воду.

Опис[ред. | ред. код]

В храмі є три вівтарі, у великому знаходиться ікона Пресвятої Трійці та цинковий ківорій[1], лівому(бічному)   — ікона Матері Божої, правому(бічному) — ікона святого Миколая Чудотворця. До 1885 року у храмі замість іконостасу були дерев'яні фігурні прекраси, при вході до храму   — дерев'яна брама, поруч з нею дерев'яна дзвіниця з шістьма дзвонами. В роки першої світової війни п'ять дзвонів було забрано відступаючими російськими військами. Впродовж короткого періоду часу парафіяни закупили нові дзвони, проте, під час німецької окупації, їх знову зняли та віддали тогочасній владі. Наприкінці ХIХ століття, патронами церкви стали Богуцькі і дерев'яний паркан замінили на кам'яний мур.



Парохи церкви[ред. | ред. код]

Габріель Глібовецький (1849—1877[2] )

Юліан Щепанський (1877—1885)

Олекса Заклинський (1885—1887)

Джерела[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Ківо́рій, цибо́рій або сінь (грец. κιβώριον, лат. ciborium, церк.-слов. сѣнь) — елемент церковної архітектури, накриття над престолом (у католицьких храмах — вівтарем), яке підтримується колонами.
  2. Шематизм