Користувач:A1/Музика Казахстану

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Список традиційних казахських інструментів

[ред. | ред. код]
  • Домбра (по-казахськи: домбира ) - тюркський струнний інструмент, Домбра виготовлена з порожнього дерева, дерев’яних деталей і двох струн. 19 (іноді 22) клавіші прикріплені до шиї. Має варіацію як триструнний домбр, двосторонній, ширококутний, порожнистий і т.д.
  • Кобиз (хількобіз (Kazkah: қobыz )) - струнно-смичковий інструмент . Кобиз має тіло у формі відра, дугоподібно вигнуту шию та велику плоску голову. Половина поверхні покрита шкірою. Струни і бантик зроблені з кінського волосся. Він виготовлений з міцного дерев'яного блоку. Часто робиться з двома струнами, але також є триструнний чотириструнний кобіз і має такі варіанти, як "nar kobyz", "jez kobyz".
  • Арфа єврея (шанкобиз (казахський: шаңқобыз)) - давній музичний інструмент казахського народу, який виготовлений із срібла або заліза. Він не такий великий, з тілом і дугоподібним язиком. Те, як ви граєте на цьому інструменті, безпосередньо пов'язане з взаємодією з ротовою порожниною. Граючи на інструменті, правою рукою потягніть інструмент за язик. У давнину шанкобиз був інструментом для дитини та жінки. Шанкобиз має багато імен у різних народів: варган, темір коміз, коміс, ауре, комус, ваніар, тума, кусіан тощо.
  • Шертер (по-казахськи: шертер ) - струнний інструмент. Він грається як домбіра, але кістка менше, ніж домбіра, і схожа на кобиз. Він виготовлений з дерева, але зовнішність покрита шкірою. В основному його грають пастухи і часто використовують для акомпанементу байок.
  • Джетіген (по-казахськи: жетіген ) - багатогранний інструмент. Форма інструменту довгаста, з формою коробки. 13 (або це може бути 7) струн прикріплені до обох кінців коробки, а на кожній струні є спеціальні дерев'яні деталі. Усі тюркські культури мають їтиген, але мають його різні назви: татари "етіган", тивалки "шаткан" тощо.
  • Dauylpaz (казахський: дауылпаз ) - ударний інструмент, який був військовим інструментом. У давнину воно піднімало дух воїнів і мисливців. За структурою він нагадує звичайний барабан. Процес виготовлення дуже складний: потрібно зробити паз в деревині, покрити верх шкірою, зробити пояс, щоб носити його всюди, і палицю, щоб бити.
  • Konyrau (казахська: қоңырау ) - це музичний інструмент, виготовлений із золота чи срібла. Будова близька до дзвону. Дзвіночки різного розміру розподіляються на дерев’яній основі і при напрузі створюють приємне дзвін. Деякі художники приєднують коньяру до вершини свого інструменту під час гри.
  • Желбуаз (казахський: желбуаз )
  • Асаатак (казахська мова: асатаяқ )

Сучасні жанри

[ред. | ред. код]

Казахський хіп-хоп

[ред. | ред. код]

Казастанська хіп-хоп і реп-сцена почала формуватися в країні після розпаду Радянського Союзу . [1] Щоправда, хіп-хоп у Казахстані російськомовний, відтак орієнтований не тільки на місцевих російськомовних, але на російську аудиторію країн СНД. У 2013 році американський репер Каньє Вест був приватно запрошений президентом Нурсултаном Назарбаєвим для виступу на весіллі онука.[2] Пізніше, у 2010-х, казахський хіп-хоп вплине на розвиток жанру Q-поп-музики. [3] Відомими казахстанськими реперами є Джа Халіб, Натан і Скриптоніт.

Казахський рок

[ред. | ред. код]

Сучасний казахський рок виконується казахською мовою, проте окремі казахсбкі рок-музиканти співають російською.[4] Рок-музика була популярною в Казахстані, особливо в Карагандинській області з 60-х років, коли казахи змогли познайомитись з творчістю The Beatles . [5] [6] За радянських часів у Казахстані звучав американський та російський рок. Відомими казахстанськими рок-групами є " Адаптація", " Улітау" та " Уркер".

Q-pop або Qazaq pop - порівняно новий музичний напрямок Казахстану, що зазнав впливу таких течій, як Q-pop K-Pop, хіп-хоп, Western pop та J-Pop. Піонерами жанру вважається гурт Ninety One , що працював із лейблом Juz Entertainment у 2015 році. [7] [8]. Серед інших представників напрямку - Ziruza, Mad Men, Moonlight, Newton, Juzim, CrystalZ.

Toi (буквально означає публічне зібрання) - легка для сприйняття народна музика, що зазвичай виконується на весіллях та святах. [8] Цей жанр популярний також в Узбекистані, Туркменістані та Киргизії . [9] Добре відомі казахські співаки тої - Каїрат Нуртас, Абдіаппар Алькоя, Мадіна Садуакасова та Джазіра Байрбекова .

  1. Music review | Straight outta Kazakhstan, rapping in Russian | Eurasianet. eurasianet.org (англ.). Процитовано 23 листопада 2018.
  2. migration (2 вересня 2013). Kanye West 'paid $4m' to play at wedding of Kazakh leader's grandson. The Straits Times (англ.). Процитовано 23 листопада 2018.
  3. Goldsmith, Melissa Ursula Dawn; Fonseca, Anthony J. (31 грудня 2018). Hip Hop around the World: An Encyclopedia [2 volumes] (англ.). ABC-CLIO. ISBN 9780313357596.
  4. Abazov, Rafis (2007). Culture and Customs of the Central Asian Republics (англ.). Greenwood Publishing Group. ISBN 9780313336560.
  5. Classic Rock Rocks Kazakh Fans - The Astana Times. The Astana Times (амер.). 11 березня 2015. Процитовано 19 листопада 2018.
  6. Planet, Lonely; Elliott, Mark; Masters, Tom; Mayhew, Bradley; Noble, John (1 квітня 2014). Lonely Planet Central Asia (англ.). Lonely Planet. ISBN 9781743000786.
  7. Q-pop strengthens the consciousness of Kazakhstan – The International Massmedia Agency. intmassmedia.com (амер.). Процитовано 19 листопада 2018.
  8. а б Kazakh Pop Music Experiencing Heyday. The Astana Times (амер.). 26 березня 2016. Процитовано 23 листопада 2018.
  9. Broughton, Simon; Ellingham, Mark; Trillo, Richard; Duane, Orla; McConnachie, James (1999). World Music: Latin & North America, Caribbean, India, Asia and Pacific (англ.). Rough Guides. с. 27. ISBN 9781858286365. Toi music Uzbekistan Kyrgyzstan.