Користувач:Stradatel/Фростпанк (Frostpunk)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку


Frostpunk
Файл:Frostpunk cover art.jpg
Обкладинка гри
Розробник 11 bit studios
Видавець 11 bit studios
Жанр(и) Містобудування, виживання, стратегія
Дата випуску

Microsoft Windows (24 квітня 2018)

PlayStation 4, Xbox One (11 жовтня 2019)
Мова російська, англійська, французька, німецька, іспанська, китайська (спрощ.), бр. португальська, турецька, італійська, японська, корейська
Творці
Продюсер Błażej Żywiczyński
Режисер(и) Michał Drozdowski
Ігродизайнер(и) Jakub Stokalski, Michał Drozdowski
Програміст(и) Aleksander Kauch, Rafał Podkowiński
Художник(и) Przemysław Marszał, Łukasz Juszczyk
Композитор(и) Piotr Musiał
Технічні деталі
Рушій Liquid Engine
Офіційний сайт

Frostpunk — це містобудівна гра на виживання, розроблена та опублікована 11 bit studios. Гравці виступають в ролі роль лідера в альтернативній історії кінця 19 століття, у якій вони повинні будувати та підтримувати місто під час всесвітньої вулканічної зими, керуючи ресурсами, приймаючи рішення про те, як вижити, і досліджуючи територію за межами свого міста в пошуках тих, хто вижив, ресурси чи інші корисні предмети. У грі є кілька сценаріїв, кожен зі своїми історіями та різними челенджами.

Це гра, яка змушує гравців відчувати відповідальність за благополуччя тих, хто вижив у холодному світі. Графіка гри є прекрасним прикладом деталей, які допомагають створити атмосферу холоду і безвиході, змушуючи гравців відчувати себе причетними до гри.

Це не просто стратегія виживання, це справжня битва за виживання людства. У цій грі гравці повинні приймати складні рішення, які можуть вплинути на життя тих, хто вижив. Вони повинні вирішити, скільки ресурсів виділити на їжу, опалення та матеріаловиробництво, а також як розподілити трудові ресурси для забезпечення оптимального функціонування міста.

У Frostpunk гравці не тільки будують і управляють містом, але і розвивають його, враховуючи різні історичні та соціальні фактори. Таким чином, гравці можуть створити власну історію, яка буде змінюватися в залежності від їх рішень.

Спочатку гра була випущена для Microsoft Windows у квітні 2018 року, а пізніше стала доступною для PlayStation 4 і Xbox One у жовтні 2019 року, а також для macOS у лютому 2021 року.[1] Гра отримала загалом позитивні відгуки після випуску та була продана тиражем понад 3 мільйони копій протягом трьох років після випуску.

Студія 11 Bit співпрацює з NetEase Games, щоб випустити порт для iOS і Android під назвою Frostpunk Mobile.[2]

Продовження Frostpunk 2 було анонсовано 12 серпня 2021 року[3]. Станом на 26 квітня 2023, друга частина гри ще не вийшла, а точної дати виходу не було опубліковано.

Геймплей[ред. | ред. код]

Гравець, відомий як «Капітан», починає з невеликою групою вцілілих, яка складається з робітників, інженерів і дітей, і кількома невеликими схованками запасів, за допомогою яких можна побудувати місто. Звідти гравець збирає вугілля, деревину, сталь і їжу, щоб підтримувати тепло та здоров’я свого суспільства в умовах коливань низьких температур. Погодні умови та політичні негаразди можуть спричинити небажання громадян працювати. У більшості сценаріїв місто зосереджено навколо генератора, парової машини, що працює на вугіллі, яка виробляє тепло в круговому радіусі, який можна розширювати та посилювати протягом гри, що вимагає більшого споживання вугілля. У грі підкреслюється необхідність розставляти пріоритети для будівель залежно від тепла, яке їм потрібно; будинки та медичні заклади потребуватимуть близького розміщення до реактора, щоб гравець не зіткнувся зі спалахами хвороб та обмороження. У медичних установах і теплицях необхідно підтримувати температуру вище -20°C, інакше вони втратять придатність. Робочі місця необхідно утеплити, чого можна досягти за допомогою опалювальних приладів чи парових турбін, або повністю обійти запровадженням машинної праці, або «автоматів».

На відміну від більшості містобудівних симуляторів, Frostpunk має один з головних аспектів економіки, а саме — обмеженість ресурсів, причому не тільки природних, але і трудових. Завдяки цьому гра здається ближче до реальності, вона змушує раціонально використовувати і перерозподіляти ресурси, стежити за їх кількістю (мова йде про працю).

Жителі (робітники) тут не порожні NPC, а люди зі своїми інтересами і потребами. По ходу гри ви приймаєте закони, які так чи інакше вплинуть на настрій мас, збільшать або зменшать невдоволення і надію. Якщо робітники будуть голодувати, хворіти або вмирати, це також викличе невдоволення громадськості. Взагалі, якщо не сказати, що працівники поводяться так, ніби живі, то принаймні дуже добре це імітують. Якщо вам не вдасться зберегти невдоволення або надію на прийнятному рівні, вас стратять або вигнають відповідно.

Технологія — це ще одна особливість ігрового процесу, коли дедалі холодніше середовище змушує місто адаптуватися за допомогою кращої ізоляції, потужніших реакторів, кращого промислового виробництва та ефективнішого обладнання. Побудова структури майстерні дозволяє гравцеві досліджувати технології та будівлі, які зроблять місто ефективнішим. Місто може побудувати маяк, щоб розвідати навколишню замерзлу пустку в пошуках додаткових вижилих і ресурсів.

У більшості сценаріїв гравець має можливість підвищити підтримку громадян за допомогою «Порядку», який включає будівлі та закони для забезпечення безпеки, або «Віри», який включає будівлі та закони, які впроваджують релігію. Ці два шляхи можна продовжувати аж до фанатизму, причому шлях «Порядку» веде до мілітаристської автократії, тоді як шлях «Віри» веде до повної теократії. З останнім законом на будь-якому шляху капітан проголошується абсолютним правителем, а механіка надії відкидається. Крім того, будується платформа для страти «ворогів» або «невіруючих», ошпарюючи їх до смерті парою від генератора; гравець може запланувати страту, щоб зменшити невдоволення у своєму місті. Прийняття будь-якого з останніх трьох законів обох шляхів призведе до кінця «Переступив межу», якщо місто виживе, де гра зауважує, як людство відмовилося від своїх цінностей у пошуках виживання.

11 bit studios неодноразово згадували, що система Закону була розроблена, щоб змусити гравців зважувати вибір між виживанням або людяністю, створюючи моральну дилему, навколо якої базується гра.

Сюжет[ред. | ред. код]

Події гри відбуваються в альтернативний 1886 рік, коли виверження вулканів Кракатау та гори Тамбора, затемнення Сонця та інші невідомі фактори спричинили всесвітню вулканічну зиму.[4][5] Це, у свою чергу, призвело до масового неврожаю та смерті мільйонів людей. Ця подія приблизно збігається з історичним виверженням Кракатау 1883 року, вулканічною подією, яка призвела до глобального похолодання .

У відповідь на це Британська імперія та Сполучені Штати побудували кілька установок, які називаються «генераторами», на багатій вугіллям Півночі, спроектовані як центри міст[6] на випадок, якщо зниження температури змусить масову міграцію з півдня. У всіх сценаріях гравець є лідером міста або форпосту, зазвичай навколо генератора, і йому доведеться керувати ресурсами, щоб забезпечити виживання міста.

Гра стартувала з трьома сценаріями, кожен з яких мав різний фон і сюжетні лінії. Було додано три додаткові сценарії як вміст для завантаження: один безкоштовний для всіх гравців, а два як частину сезонної перепустки. Нескінченний режим також був представлений у наступному патчі, який уникає елементів розповіді, щоб зосередитися на виживанні якомога довше, витримуючи проміжні шторми.

Розвиток[ред. | ред. код]

Гру було анонсовано в серпні 2016 року.[7] Розробники спочатку планували випуск наприкінці 2017 року, але його було відкладено до 24 квітня 2018 року Гра була випущена для PlayStation 4 і Xbox One у жовтні 2019 року.[8] Гра була розроблена за допомогою внутрішнього ігрового двигуна 11Bit Studios під назвою Liquid Engine.[9]

Порти для iOS і Android розробляються NetEase Games.[10] Зараз вона лише на стадії бета-тестування гри. Гра пройшла два раунди регіонального відкритого тестування.[11]

Рецепція[ред. | ред. код]

За даними агрегатора оглядів Metacritic, Frostpunk отримав «загалом схвальні відгуки».

IGN написав: «Хоча похмурість відчутна, Frostpunk — це захоплюючий досвід. Геймплей унікальний і різноманітний, він використовує найкращі аспекти містобудівних ігор та ігор на виживання, з додаванням невеликих досліджень».

GameSpot сказав, що це «один із найкращих поглядів на містобудівника виживання».

Eurogamer порекомендував гру, назвавши її «захоплюючим, але тонким виживанням у жанрі містобудівників, що сочиться темною харизмою та політичними дилемами».

PC Gamer похвалив її за те, що вона «...напружена, стильна та захоплююча гра про управління виживанням, наповнена неймовірно важкими виборами».

Game Informer назвав її одним із рідкісних інтерактивних подій, які змусили гравця боротися з важливими рішеннями.

Вона була номінована на «Найкращу стратегічну гру» на Game Critics Awards за «Найкращий візуальний дизайн» і «Комп’ютерну гру року» на Golden Joystick Awards 2018 та за «Найкращу стратегію» Гра» на The Game Awards 2018. Вона отримала нагороду «Стратегія року» на Australian Game Awards 2018 і була номінована на «Стратегію/симуляційну гру року» на DICE Awards за «Гру, моделювання» на Нагороди Національної академії відеоігор Trade Reviewers Awards за «Музика року», «Найкращий оригінальний саундтрек до альбому» та «Найкраща музика для інді-ігри» на 2019 GANG Awards та за «Оповідь» на 15-й церемонії вручення нагород Британської академії ігор .

Копії гри було продано понад 250 000 штук протягом трьох днів після випуску, понад 1,4 мільйона протягом року і 3 мільйони протягом трьох років.[12]

Продовження[ред. | ред. код]

Друга частина була анонсована 12 серпня 2021. Сюжет Frostpunk 2 відбувається через 30 років після снігової катастрофи. Після епохи вугілля людство повинно завоювати Морозні землі, де можна добувати нафту.[3]

Список літератури[ред. | ред. код]

[[Категорія:Відеоігри з альтернативними закінченнями]] [[Категорія:Ігри для Xbox One]] [[Категорія:Ігри для PlayStation 4]] [[Категорія:Постапокаліптичні відеоігри]] [[Категорія:Відеоігри, дії яких відбуваються в Арктиці]] [[Категорія:Відеоігри, розроблені в Польщі]] [[Категорія:Симулятори]] [[Категорія:Стратегії в реальному часі]] [[Категорія:Симулятори містобудування]] [[Категорія:Відеоігри про альтернативну історію]] [[Категорія:Ігри для Windows]] [[Категорія:Відеоігри 2018]]

  1. Frostpunk is now available on macOS!. Steam. 24 February 2021. Процитовано 17 March 2021.
  2. Frostpunk, the popular city-building survival game is coming to Mobile. Mobile Gaming Hub (амер.). 7 травня 2021. Процитовано 7 травня 2021.
  3. а б Livingston, Christopher (12 серпня 2021). Frostpunk 2 announced, takes place 30 years after we 'survive the unsurvivable'. PC Gamer. Процитовано 12 серпня 2021.
  4. Frostpunk Is A City-Builder Where You Can Eat The Dead. Kotaku (en-us) . 10 October 2017. Процитовано 8 вересня 2021.
  5. Should You Buy: Frostpunk Console Edition. IGN India (en-in) . 16 жовтня 2019. Процитовано 8 вересня 2021.
  6. Pickard, James (11 липня 2019). Frostpunk plummets to its lowest price at Fanatical. Eurogamer. Процитовано 5 серпня 2019.
  7. McWhertor, Michael (30 серпня 2016). Frostpunk is a steampunk survival game set on a frozen world. Polygon. Процитовано 7 серпня 2019.
  8. bankier.pl (13 серпня 2019). Premiera gry "Frostpunk" na konsole Xbox One i PS4 ustalona na 11 października. Процитовано 13 серпня 2019.
  9. coderunknown (1 квітня 2020). What game engine the game?. Процитовано 1 квітня 2020.
  10. Mohanty, Suchit (6 травня 2021). Frostpunk, the acclaimed city-building survival game, is heading for both Android and iOS. Pocket Gamer. Процитовано 6 травня 2021.
  11. Inc, 网易,NetEase. Frostpunk: Rise of the City - Official Site. www.frostpunkmobile.com. Процитовано 22 квітня 2023.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з параметром url-status, але без параметра archive-url (посилання)
  12. Taylor, Haydn (24 April 2019). Frostpunk sells 1.4m units in first year. GameIndustry.biz. Процитовано 24 April 2019.