Користувач:Tetiana Tkachenko/Післяпологові септичні захворювання

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Tetiana Tkachenko/Післяпологові септичні захворювання
Класифікація та зовнішні ресурси
МКХ-10 O85 — O86.8
DiseasesDB 25485
MedlinePlus 000666
MeSH D011645

Післяпологові септичні захворювання, також відомі як акушерський сепсис і післяпологова гарячка, — це будь-які бактеріальні інфекції жіночого репродуктивного тракту після пологів або викидня. Післяпологові інфекції є причиною близько 10 % смертей у період вагітності. Перші відомі описи подібних захворювань зустрічаються вже у 5 столітті до н.е. у працях Гіппократа. Ці інфекції були дуже частою причиною смерті в період пологів щонайменше з 18 століття та аж до 1930-х років, коли почалось застосування антибіотиків. У 1847 р. завдяки запровадженню Ігнацем Земмельвейсом миття рук гіпохлоритом кальцію у Віденській лікарні смертність від захворювання знизилась із майже двадцяти до двох відсотків.

Серед ознак і симптомів післяпологових септичних захворювань — гарячка (температура понад 38,0 °C), озноб, біль внизу живота і можливі виділення з піхви з неприємним запахом. Зазвичай цей стан розвивається через перші 24 години та протягом перших десяти днів після пологів.

Найпоширенішою є інфекція матки та навколишніх тканин, відома як післяпологовий сепсис, післяпологовий метрит або післяпологовий ендометрит. Фактори ризику включають, зокрема, кесарів розтин, наявність у піхві певних бактерій, таких як стрептокок групи В, передчасний розрив навколоплідних оболонок, багаторазові вагінальні дослідження, ручне відділення плаценти та затяжні пологи. Більшість інфекцій викликані рядом видів бактерій. Бактеріологічне дослідження піхви або крові рідко сприяє діагностиці. Якщо стан не покращується, може бути необхідною медична візуалізація. До інших причин гарячки після пологів належать нагрубання молочних залоз, інфекції сечових шляхів, інфекції розрізу черевної стінки або епізіотомії та ателектаз легені.

З огляду на ризики після кесаревого розтину всім жінкам рекомендується приймати профілактичну дозу антибіотиків, таких як ампіцилін, у період операції. При лікуванні встановлених інфекцій із застосуванням антибіотиків у більшості випадків відбувається покращення стану за два-три дні. При захворюванні легкого ступеня можливий пероральний прийом антибіотиків; у інших випадках рекомендується внутрішньовенне введення антибіотиків. Часто застосовується комбінація ампіциліну та гентаміцину після вагінальних пологів або кліндаміцину та гентаміцину після кесаревого розтину. У разі відсутності покращення при проведенні відповідного лікування слід враховувати можливість інших ускладнень, наприклад, абсцесу.

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

Категорія:Запальні захворювання Категорія:Сепсис Категорія:Невідкладні стани